teszt?

2019.01.04. 16:39

Kína ledobta legerősebb nem nukleáris bombáját

Azt nem tudni, hogy a „minden bombák anyja” kínai verziójaként emlegetett szerkezetet hol próbálták ki.

Kína kipróbálta a legerősebb nem nukleáris bombáját – jelentették hírügynökségek pénteken. A Hszinhua kínai hírügynökség a közösségi hálózatokon számolt be szerdán elsőként a bombáról, amelyet „minden bombák anyja kínai verziójának” nevezett.

A Norinco kínai hadiipari vállalat honlapján megjelent videón egy bomba ledobását, majd a becsapódást követően egy hatalmas tűzgolyót és füstfelleget lehetett látni. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy hol, és mikor történt a teszt, és mekkora volt a robbanás ereje.

Vej Tunghszü katonai elemző a Global Times angol nyelvű kínai napilapnak elmondta:

a bombatest 5-6 méter hosszú, viszont amerikai megfelelőjéhez képest kisebb tömegű. Hozzátette: a hatalmas robbanás könnyűszerrel eltörli az erődítéseket.

A „minden bombák anyja” a katonai szóhasználatban egy nem nukleáris bomba az Egyesült Államok arzenáljában. Az amerikai hadsereg 2017 áprilisában vetette be Afganisztánban a GBU-43 típusú MOAB-ot az Iszlám Állam terrorszervezet célpontjai ellen. A 10,3 tonna tömegű, GPS-irányítású bombát több mint 8 tonna robbanóanyaggal szerelték fel, pusztító ereje 11 tonna TNT-nek felel meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!