adok-kapok

2020.04.14. 20:07

Kirúgta a DK emberét a momentumos polgármester Gödön

Alig öt hónap alatt tovatűnt az ellenzéki egység Göd városában, miután két alpolgármester, valamint két képviselő feljelentette az ellenzéki pártvezéreknél a korábban még általuk is támogatott Balogh Csaba polgármestert. A momentumos fiatalember legutóbb múlt héten támadt szövetségeseire, kirúgta a DK emberét, így bekebelezve a helyi sajtót is.

Kitört az ellenzéki belháború Gödön, miután múlt héten a Momentum polgármestere, Balogh Csaba azonnali hatállyal kirúgta dr. Horváth Ágnest, akit csak februárban neveztek ki a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. élére, és aki a tavalyi önkormányzati választáson közös ellenzéki jelöltként, a DK támogatásával indult az egyik dunakeszi körzetben. A kinevezése pártközi megegyezés része volt, hiszen Balogh öt hónapja a DK, az LMP, a Jobbik, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával lett a város vezetője – írja a Magyar Nemzet.

Balogh a járvány miatti helyzetben megszerzett egyszemélyi hatalommal visszaélve rúgta ki a szövetségese és támogatója emberét.

Facebook-oldalán azonban királyi többesben indokol: „A jelenlegi kritikus időszakban kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a lakosság rendszeresen és részletesen tájékoztatva legyen az önkormányzat koronavírus-járványhoz kapcsolódó intézkedéseivel, a lakosságot érintő korlátozásokkal, illetve a rászorulóknak nyújtott segítséggel kapcsolatban.

Az elmúlt hetekben úgy láttam, hogy a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. eddigi vezetése nem töltötte be ezt a szerepet, a munka során több ízben pontatlanul és súlyosan jogellenesen járt el, így személyi változásokat kezdeményeztem.”

Csakhogy a Magyar Nemzet értesülése szerint – ami egyezik az Origo információival – Horváth Ágnes eltávolításának egészen más oka volt.

Eszerint a polgármester azért váltotta le az önkormányzati cég vezetőjét, mert Horváth Ágnes figyelmeztette őt a járványügyi előírások betartására a gödi nyaralóházak használata kapcsán.

Egy, az Egyesült Államokból hazatérő nő akarta kibérelni az egyik faházat, hogy ott töltse le a kötelező kéthetes karantént, ám a hatályos előírások szerint jelenleg új vendégeket nem fogadhatnak a szálláshelyek.

Balogh persze mosakszik, megpróbál előremenekülni úgy, hogy a koronavírus miatti rendkívüli helyzettel magyarázza tetteit. A szintén őt támogató (vagy inkább támogatott?) LMP egyik vezetőjéhez, Ungár Péterhez köthető Azonnali című hírportálnak így magyarázkodott a polgármester, aki szerint most nehéz és gyors döntéseket kell meghozni a biztonság érdekében: „Elsősorban a veszélyhelyzet az, ami óriási feszültséget generál mindenkiben. Lehet, hogy valakinek ez nem a politikai érdeke, de a szakmai döntéseket el kell fogadni ezekben a vészterhes időkben”.

Meglehetősen érdekes, momentumos megközelítése a hatalomgyakorlásának.

Mielőtt azt hihetnénk, hogy nem volt előzménye a DK-s szövetséges kirúgásának, egy a lapunkhoz eljutott, dátum nélküli levél bizonyítja, hogy nagyon is volt előzmény.

Fülöp Zoltán (LMP) alpolgármester, Lőrincz László (DK) alpolgármester, valamint két képviselő, Szilágyi László (DK) és Hives Gábor (Jobbik) ebben a levélben jelentette fel az öt hónappal ezelőtt még összellenzékileg támogatott Balogh Csabát, Göd város polgármesterét. A feljelentést az elvileg szövetséges pártvezéreknek címezték, így Gyurcsány Ferenc és Molnár Csaba (DK) Schmuck Erzsébet és Kendernay János (LMP), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd), Fekete-Győr András és Donáth Anna (Momentum), Jakab Péter és Gyöngyösi Márton (Jobbik), valamint Márki-Zay Péter és Lukácsi Katalin (Mindenki Magyarországa Mozgalom) is megkaphatta már.

A fellázadt gödi ellenzékiek Baloghot alkalmatlannak tartják emberileg és szakmailag a polgármesteri poszt betöltésére, autoriter vezetési modellje nem demokratikus, az elmúlt időszakban az őt támogató pártok és saját frakciótársai ellen fordult.

„Hatalmával rendszeresen visszaél, önkormányzati képviselőtársait rendszeresen semmibe veszi. Több döntése vizsgálat alatt áll a Pest Megyei Kormányhivatalnál. A TASZ (!) is több alkalommal elmarasztalta már állásfoglalásaiban Balogh Csabát” – írják egyebek mellett a négyek, akiknek a leveléből kiderül, a legutóbbi, a frakcióműködést rendezni hivatott megbeszélésen Balogh Csaba súlyos szavakkal rágalmazta meg az LMP és a DK alpolgármesterét. Egyúttal megkérte őket, hogy keressenek maguknak más pozíciót az önkormányzaton belül.

Markó József, a Fidesz gödi elnöke és a település korábbi polgármestere a lap érdeklődésére elmondta, Balogh Csaba nagyon fiatal, vezetői tapasztalattal ugyanakkor nem rendelkezik, mégis nagy önbizalommal fogott a munkához.

„Egyedi döntéseket hoz, azok előkészítésébe nem von be minket, a tárgyalásainak a részleteit a kérésünk ellenére nem ismerteti a testületi üléseken, azokról nem nagyon számol be még a vele szövetséges pártok képviselőinek sem. Utóbbiak ezért fellázadtak”

– fogalmazott Markó József. A kormánypárti politikus kiemelte: már eddig is többször előfordult, hogy a polgármester előterjesztéseit csak a párttársai támogatták, a többi balliberális párt képviselője pedig a Fidesz-KDNP-vel közösen nem szavazta meg. Ez akkor is így volt, amikor legutóbb Balogh Csaba azt szerette volna elérni, hogy egy évben ne csak összesen 16 millió forint összeghatárig írhasson alá, hanem bármennyi alkalommal megtehesse ezt egy esztendőben.

A lap ellenzéki forrásból egyébként úgy értesült, hogy a gödi zűrzavaros politikai helyzet egyértelműen a szövetséges pártok egyikének, a DK-nak az érdekeit szolgálja, belső információk szerint Gyurcsány Ferenc pártja itt – is – a teljes hatalomátvételre készül, tekintet nélkül a járvány miatt egyébként is nehéz időszakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!