Tudose-nyilatkozat

2018.01.17. 17:45

Klaus Iohannis passzivitását sérelmezik a székelyek

Klaus Iohannis román államfőnek a passzivitását sérelmezték annak a tüntetésnek a résztvevői, amelyet a Sepsiszéki Székely Tanács felhívására szerda délután Sepsiszentgyörgyön tartottak Mihai Tudose volt román miniszterelnök akasztásos kijelentése miatt.

BRUSSELS, BELGIUM - NOVEMBER 24: Romanian President Klaus Werner Iohannis attends the EU’s Eastern Partnership Summit in Brussels, Belgium on November 24, 2017. Dursun Aydemir / Anadolu Agency

A tüntetésen sokan székely zászlókat lengettek. A tüntetés Klaus Iohannisnak címzett petícióját Sánta Imre, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) sepsiszéki küldötte olvasta fel. Ebben kifogásolták, hogy az államfő nem határolódott el a kijelentéstől. Arra is figyelmeztették az elnököt, hogy a romániai sajtóban felerősödtek a magyarellenes hangok, és a történelemben számos sajnálatos eseményre került sor a sajtóban terjesztett gyűlölet nyomán. Példaként többek között az 1990-es marosvásárhelyi etnikai indíttatású összecsapást megelőző sajtókampányt említették.

„Látjuk mindannyian, hogy a politikai válságok sora nem helyettesíti be a sikerélményeket, amelyre a románoknak szükségük lenne a gyulafehérvári nagygyűlés száz éves évfordulóján. Önre rendkívüli szerep hárul, hogy ezek a frusztrációk ne alakuljanak a nemzeti gyűlölet megnyilvánulásává”

- áll a petícióban.

A tüntetés résztvevői szerint a romániai társadalom alapvető, demokratikus értékeihez való ragaszkodásukat jelzi, hogy elkötelezettek Székelyföld autonómiája mellett.

Gazda Zoltán, a Háromszéki Székely Tanács elnöke a magyar közmédiának elmondta, hogy a petíciót az államfőnek, a kormánynak, a román parlament két házának, valamint a bukaresti külképviseleteknek is elküldik.

A Realitatea hírtelevízió által múlt szerdán telefonon kérdezett Mihai Tudose akkori miniszterelnök egy zászlóállítási kísérletre adott válaszával példázta, hogy miként viszonyul a magyar autonómiatörekvésekhez. A kormányfő felidézte: a zászlóállítási kísérletkor is világossá tette, hogy „ha a zászló lobogni fog, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”. A kijelentés sokakat megbotránkoztatott. Tudose hétfő este bejelentette lemondását, amelyről hivatalosan kedden tájékoztatta Klaus Iohannis államfőt, aki ezt tudomásul vette és Mihai Fifor védelmi minisztert nevezte ki ügyvivő kormányfőnek.

Borítóképünkön Klaus Iohannis. Forrás: Dursun Aydemir / Anadolu Agency / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!