csonkítás

2020.02.05. 10:58

Körülmetélték kislányukat a migráns szülők Írországban, elítélték őket

Ilyen ügyben először született ítélet a szigetországban. Az afrikai házaspár azzal próbált meg védekezni, hogy a kislányuk ráesett egy játékra, és a sérülései ekkor keletkeztek, mivel éppen nem volt rajta pelenka.

Csak Írországban 6000-re becsülik azoknak a kislányoknak (egyes esetekben felnőtt nőknek) a számát, akik átestek ilyen beavatkozáson, és 3000-re azokét akikre ugyanez a sors vár. Közülük egy család került a bíróság elé a napokban – tudósít a V4NA.

Egy afrikai házaspár a 21 hónapos babájukat Dublinban csonkította meg. A férfit öt és fél évre, a feleségét négy év kilenc hónapra ítélték el. Az ír törvények szerint ilyen cselekedetért maximum 14 év szabható ki.

A szülők azzal védekeztek, hogy a kislányuk ráesett egy játékra, miközben nem volt rajta pelenka.

Tavaly Angliában vert fel nagy port annak az ugandai származású anyának a tette, aki a 3 éves kislányát metélte körül. Akkor az ügy úgy pattant ki, hogy a kislányt erős vérzés miatt kórházba kellett szállítani és a nemi szervén az orvosok vágásokat találtak. Az édesanyja a gyerek sérüléseit azzal magyarázta, hogy leesett az asztalról, de ezt az orvosszakértők kizárták. Végül az anyát 11 év börtönre ítélték.

Az Európai Parlament adatai szerint a bevándorlással együtt az európai kontinensen is nő az amúgy tiltott, de vallási okokból mégis végrehajtott körülmetélések száma. 2018-ban ennek a számát 500 ezerre becsülték. Mivel a beavatkozásokat a migránsok családi körben hajtják végre, a “tettesek” csak igen ritkán kerülnek bíróság elé. Nagy-Britanniában a félmillióból 137 ezerre teszik a törvény által tiltott beavatkozások számát, amelyek elsősorban szudáni, eritreai, egyiptomi, nigériai és szomáliai családokban fordulnak elő. Ebből a számból csak ötezret dokumentáltak.

A női nemi szervek megcsonkítása, más néven a női körülmetélés nem más mint a külső női nemi szerv részleges vagy teljes rituális eltávolítása. Afrika 27 országában már 200 millió nő esett át ilyen beavatkozáson, emellett Ázsia egyes részein, illetve a Közel-Keleten is gyakori. Afrikában ráadásul a beavatkozást többnyire érzéstelenítés nélkül végzik, sterilizálatlan borotvapengékkel vagy saját készítésű késsel, a varráshoz pedig növényi tüskéket használnak.

A női nemi szervek megcsonkítását az ENSZ Közgyűlése 2012-ben az emberi jogok megsértésének nyilvánította.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!