Ország-világ

2020.10.22. 12:50

Müller Cecília: gyorsul a járvány terjedése (videó)

Világszerte, de főleg Európában gyorsul a járvány terjedése – mondta az országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én.

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: kormany.hu

A csütörtöki legfrissebb adatok szerint

2032 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést

(Covid19), ezzel 52 212 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 46, többségében idős, krónikus beteg, így a halálos áldozatok száma 1305 főre emelkedett, 15 254-en pedig már meggyógyultak.

A halálos áldozatok kor szerinti megoszlása 56 és 97 év közötti volt. A halálozási ráta a 80 év feletti korosztálynál volt a legmagasabb. Az aktív fertőzöttek száma 35 653 fő.

Az aktív fertőzöttek 30 százaléka, az áldozatok 38 százaléka, a gyógyultak 30 százaléka budapesti. 2132 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 197-en vannak lélegeztetőgépen írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Minden adat emelkedik körülöttünk is és Magyarországon is. A járvány kiteljesedni látszik, ezt láthatjuk az adatokból

mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos. Hozzátette, 935 842 PCR-tesztet végeztek csütörtökig, ebből szerdán 16 ezret. A laboratóriumi kapacitás elegendő, ahhoz mindenki hozzáférhet.

A WHO az adatokat egymillió főre vetíti ki országonként. Ennek alapján Magyarország a jól védekező országok közé tartozik. A halálos áldozatok tekintetében is az európai országok között nagyjából a középmezőnyben helyezkedik el az ország. A halálos áldozatok átlagéletkora 75 év. A KSH szerint a januárszeptember közötti halálozások aránya 3,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly, vagyis a halálozási adatok nem kiugróak. Nemzetközi adatok szerint sincs Magyarországon többlethalálozás.

Védjük a szociális intézményeinket, fontos a higiénia mondta a tiszti főorvos. Az influenza és a felső légúti megbetegedések korszakát éljük, az influenza ellen van hatékony védőoltás, aminek megkezdték már a beadását, mindenhova kiküldték az oltóanyagot, ezért ő heti jelentést kér a beoltások számáról, ahonnan elfogy az oltóanyag, ott a járási hivatalnál lehet új oltásokat igényelni. A 3 éven aluliaknak és felettieknek is van védőoltás, akinek szüksége van rá, az ingyen megkapja.

Kérem, hogy a lakosság a szokásos rendnek megfelelően igényelje az influenza elleni védőoltást

hangsúlyozta Müller Cecília. Van elég oltóanyag, nem kell abból pánikot kelteni, hogy nincs elég, mert ez nem igaz. Kétféle oltóanyag áll rendelkezésre, az egyik a gyerekek számára biztosított, idén ebből többszörös mennyiség érhető el. A tiszti főorvos önmérsékletre kért bizonyos sajtóorgánumokat. Mindegyik oltóanyag biztonságos és hatékony. A jövő héten újabb anyagot szállítanak ki a 3 éven aluliaknak.

A felnőtteknek folyamatosan zajlik a beoltása. Időpontra történik az oltás, hogy ne alakuljon ki tumultus.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese elmondta, az elmúlt 24 órában 1611 esetben intézkedtek, 55 rendőri intézkedés történt. 596 személlyel szemben azért intézkedtek, mert nem viseltek maszkot. Az üzletekben 22 személyt büntettek meg maszkviselés hiánya miatt. Tizenhat esetben hajtottak végre üzletek üzemeltetője ellen intézkedést, ebből kettőt az elmúlt 24 órában. Szerdán 35 intézkedést hajtottak végre a határon.

11 294 helyszíni ellenőrzést végeztek, 4121 hatósági házi karantént rendeltek el, így összesen 24 764 ember van jelenleg hatósági házi karanténban. A határon zökkenőmentes az átjárás, Röszkénél azonban három, Tompánál és Beregsuránynál két óra a várakozási idő.

Müller Cecília kérdésre válaszolva elmondta, ha valakinek a PCR-tesztje értékelhetetlen, vagy kétes eredményt mutat, ebben az esetben előfordulhat, hogy el kell végezni újra a tesztet. Arra a kérdésre, hogy mi a normális vitaminbevitel az immunitás érdekében, és a C-, illetve D-vitamint lehet-e túlfogyasztani, a tiszti főorvos azt mondta:

lehet túlfogyasztani a vitaminokat, ez pedig káros is lehet. Az A-, D-, E- és K-vitaminok esetében hipervitaminózis léphet fel.

Hozzátette, az emberek korábban azt hitték, hogy a vizelettel távozik a túlfogyasztás, de ez nincs így.

A cukorbetegekről és a magas vérnyomásban szenvedőkről Müller Cecília azt mondta, nekik alapvetően is jobban kell vigyázniuk magukra. Az orvos által felírt gyógyszereket megfelelően kell szedniük, és emellett fontos a mozgás is, illetve a környezet tisztán tartása.

A hosszú hétvégén több szálloda is telt házas, ezzel kapcsolatban a tiszti főorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy azokon a helyeken, ahol wellness-, illetve fürdőrészleg található, nagyon fontos betartani az NNK honlapján is megtalálható ajánlásokat. Fontos, hogy ebben mind a szálloda, mind a vendégek partnerek legyenek.

Borítókép: Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. április 10-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!