Ország-világ

2020.10.06. 11:08

Operatív Törzs: emelkedik a 30–60 év közötti betegek száma (videó)

Jellemzően a fiatal felnőttek és a középkorúak száma nő jelentősen – hangzott el a védekezésért felelős Operatív Törzs tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Origo tudósítása szerint elmondta, hogy hétfőn 20 meghalt betegből 15-nek volt szív- és érrendszeri megbetegedése. A többi 5 főnek is volt alapbetegsége – tette hozzá.

Csökkent a fiatalok aránya

Müller Cecília szólt arról is, hogy minden környező országban jelentősen emelkedik a megbetegedések száma. A 39. és a 40. hetet összevetve 18 százalékkal nőtt a pozitív esetek száma. A fiatalok körében már csak 23 százalék a megbetegedések aránya a teljes betegarányhoz képest.

A közvetítést itt tudja megtekinteni:

Eddig 332 fő betegedett meg 100 ezer lakosra vetítve

Müller Cecília közölte, hogy a 14 éven aluliak körében továbbra is nagyon alacsony a fertőzés, míg a 30–39 éves korosztályban már 40 százalék fölött van a megbetegedések aránya. Magyarországon 332 fő betegedett meg 100 ezer lakosra levetítve.

Mindenkinek dolga van

A megbetegedési ráta a 15–19 éves korosztály körében a legmagasabb: több mint 600-an betegedtek meg 100 ezer főre vetítve. A járvány kezdete óta Budapesten és Pest megyében volt a legtöbb megbetegedés, míg a legkevesebb Békés, Bács-Kiskun és Tolna megyében. Müller Cecília elmondta, továbbra is rendkívül fontos, hogy a járvány kezelésében mindenkinek dolga van, nagyfokú fegyelmezettségre hívta fel a figyelmet.

Új rendelet lépett életbe a V4 országokat illetően

Kiss Róbert rendőr alezredes arról beszélt, hogy hatályba lépett a V4 országokból ideutazók és a magyarok odautazását szabályozó új rendelet. Mind az ideérkező, mind az utazóknak elég egy negatív PCR-tesztet bemutatniuk, ha van foglalt szálláshelyük.

Mindenki figyelje a híreket, ha Romániába akar menni

Kedd 23 órától változnak a magyar állampolgárok Romániába lépésének szabályai, a pontos részletek még nem ismertek, így az odautazók figyeljék a híreket. 86 rendőri intézkedés volt az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt – mondta Kiss Róbert. 835 esetben intézkedtek a rendőrök szeptember óta a védelmi intézkedés megszegése miatt.

Csak kisebb várakozási idők vannak a magyar határokon – mondta Kiss Róbert.

Van megfelelő mennyiségű lélegeztető-szakember

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy nagyszámú képzés történt a lélegeztetőgépek kezelésére. Jelenleg nem folyik képzés, tavasszal kiképződött a megfelelő számú személy – tette hozzá. A szakszemélyzetet is ennek fényében vezénylik.

Müller Cecília kérdésre válaszolva kifejtette, hogy jelenleg a közösségi terjedés a jellemző, így bármely településen jelen lehet a vírus. Arról beszélt, hogy aki koronavírusos és enyhe tünete van, az egyeztessen a háziorvosával.

Fontos szabályok az edzőtermekben

Müller Cecília közölte, hogy aki edzőterembe megy, csak egészségesen menjen, és az öltözőben viseljen maszkot. Legyünk tekintettel a másikra, és várjuk meg egymást az eszközök használata során – fogalmazott, hozzátéve, nyilvánvaló, hogy mozgás közben nem lehet maszkot viselni.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy a szegedi, kórházi ellátást igénylő koronavírusos betegeket Kiskunhalasra viszik, persze mindig van kivétel.

Ezért alkalmas dolog a hőmérőzés

Az országos tisztifőorvos kérdésre úgy nyilatkozott, hogy a láz egy alapvető tünete a fertőzésnek, főleg a gyermekeknél, ezért is alkalmas dolog a hőmérőzés. Ha irreálisan alacsony, vagy magas hőmérsékletet mérnek, akkor meg kell azt ismételni – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!