Ország-világ

2020.10.16. 11:23

Müller Cecília: fontos az idősek védelme (videó)

A koronavírus-helyzet alakulásáról és a legfontosabb védekező intézkedésekről számoltak be pénteken a szakértők.

Budapest, 2020. május 8. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifőorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án. MTI/kormany.hu/Botár Gergely

Forrás: MTI/kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Cikkünket az élő közvetítés videója alatt folyamatosan frissítjük.

Az Operatív Törzs pénteki online tájékoztatóján Bognár Lajos országos tiszti főállatorvos beszámolt róla, hogy nem fordult még elő olyan, hogy élelmiszer terjesztette volna a fertőzést. A vírus 60 fok felett elpusztul, így már néhány perces hőkezelés is elöli a kórokozót.

Magyarországon az élelmiszer-biztonsági előírások szigorúak, ezek betartása elegendő a védekezéshez.

Hangsúlyozta, hogy a Nébih honlapján minden ezzel kapcsolatos információ fellelhető, van egy erre a célra létrehozott tematikus aloldal is, mindenki azt tekintse hiteles forrásnak – írja a Magyar Nemzet.

Az elmúlt 24 óra adatait ismertetve Müller Cecília elmondta, hogy 1293 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, ezzel 43 025 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 33 krónikus beteg, így 1085 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 13 134-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 806 fő, 1642 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 171-en vannak lélegeztetőgépen. Az országos tiszti főorvos beszámolt róla, hogy az elhunytak közt van egy 20 éves, csontvelőtranszplantált férfi is, a legidősebb áldozat pedig 90 esztendős. Mindegyikük valamilyen krónikus vagy nagyon gyorsan lezajló daganatos betegségben szenvedett.

Müller Cecília tájékoztatása szerint az elhunytak számos olyan betegséggel küzdöttek, amely az egész szervezetet támadja.

Elmondta: jelenleg 1642 koronavírusost kell ápolni. Továbbra is emelkedik az ápoltak és a lélegeztetőgépre kerültek száma.

A tiszti főorvos emlékeztetett:

az idősekre külön vigyázni kell, hiszen sokan közülük különböző intézményekben, otthonokban élnek.

Ezért is tiltották be a látogatást és az ilyen típusú intézmények elhagyását. Müller Cecília hatékonynak ítélte a meghozott a tilalmakat, hiszen az összes ilyen intézmény 4 százaléka érintett csak. Ezért fontos, hogy továbbra is megtartsuk ezt az intézkedést – hangsúlyozta.

Mint mondta: jelenleg 60 idősotthont érint a koronavírus-fertőzés valamilyen formában.

Az országos tiszti főorvos jelezte, hogy fontos a zárt közösségben élő, magas kockázatú idősek védelme, amely most az életük megóvását célozza.

Elmondta, mi magunk is sokat tehetünk az immunrendszerünk karbantartásáért. Ősszel, télen többet vagyunk zárt térben és más az étkezésünk is.

Fontos a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, mert most még nem bomlott le ezek vitamintartalma.

Mindenki az öklét használja mértékegységként, háromökölnyit szükséges ezekből fogyasztani. Télen már lebomlik a gyümölcsök vitamintartalma, ezért ezt, főként a C- és D-vitamint, művileg kell pótolni. Nagyon fontos a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás, ami ne alkohol legyen, és hagyjunk fel a dohányzással is – tanácsolta a szakember. Hozzátette: egy héten többször is mozogjunk a szabadban, a tízezer lépés/nap, vagy napi 30 perc kocogás kifejezetten ajánlott.

Müller Cecília hangsúlyozta, fontos a társas kapcsolatok fenntartása, de a fizikai kapcsolattartást vissza kell szorítani. Akik nem egy háztartásban élnek, számukra továbbra is javasolt a megfelelő távolság megtartása.

A tiszti főorvos emlékeztetett: a kézmosásról ne feledkezzünk el, ami nem számít ugyan fertőtlenítésnek, de a kórokozókat eltünteti a kézről. Ugyanígy fontos a rendszeres szellőztetés is.

Az élő közvetítést itt tudja megtekinteni:

Kiss Róbert, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott: a március 11. és július 3. között lejárt személyi okmányok december 15-éig érvényben maradnak.

Elmondta: az elmúlt 24 órában 32 rendőri intézkedés történt a koronavírussal kapcsolatban. Ismertette, hogy az elmúlt 24 órában a Magyarországon személyforgalomban átutazókkal szemben, a tranzitálási szabályok megsértése miatt 62 esetben történt rendőri intézkedés, ebből 61 helyszíni bírság kiszabásával, 1 pedig szabálysértési feljelentéssel zárult. A rendőr alezredes arról is beszélt, hogy jelenleg 22 656 karantén van érvényben. A regisztráltak között 961-en vannak olyanok, akiket a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül, elektronikusan ellenőriznek.

Újságírói kérdésre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy

a héten az összes házi- és üzemorvoshoz megérkezik az influenza elleni vakcina, melynek felhasználásról heti jelentést kér, és ahol többen kérik, oda átcsoportosítják.

Aktív, tehát laboratórium által igazolt fertőzöttet nem oltanak be.

Müller Cecília szerint, ha valaki tünetmentes, de fertőzött, megvárják az ajánlott 10 napot, utána adják be neki az influenza elleni védőoltást.

Az országos tiszti főorvos hangsúlyozta: a veszélyeztetett kategóriába tartozók esetében az influenza elleni védőoltás beadása mindenképpen kisebb kockázatot jelent, mint annak elhagyása.

Az antigén alapú gyorstesztek klinikai vizsgálatával kapcsolatban elmondta: elkészültek az első eredmények, a tesztek jól működnek, a PCR vizsgálatokkal összehasonlítva megerősítést nyer a hitelességük.

Borítókép: A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján, 2020. május 8-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!