Ország-világ

2021.05.12. 11:04

Operatív Törzs: már több mint 4,9 millióan regisztráltak (videó)

A regisztráltak 80 százaléka megkapta az első oltást.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 8-án.

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

Ennyien szegték meg a szabályokat

477 ember nem viselt maszkot – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, egy üzletet zártak be ideiglenesen. A kijárási tilalmat 104-en szegték meg – írja az Origo.

15 külföldire csaptak le

15 külföldire csaptak le a rendőrök csendháborítás miatt az V. kerületben – mondta Kiss Róbert. 28 rendőri intézkedés volt a korridorokon.

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak

Már több mint 4,9 millióan regisztráltak az oltásra, és 80 százalékuk már megkapta az első adagot – mondta Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos közölte, 64 ezer Moderna- és 62 ezer AstraZeneca-vakcina érkezik majd.

Kedvezően alakulnak a járványügyi adatok

Borsodi kistelepüléseket járnak az oltóbuszok – mondta Müller Cecília. Janssen vakcinával oltanak a honvédségi buszok. Tendenciózusan kedvezően alakulnak a járványügyi adatok. Mindez a védelmi intézkedéseknek és az oltásoknak köszönhető – tette hozzá. Már 3000 alá esett a kórházban ápoltak száma.

A fiatalok 90 százaléka már foglalt időpontot

Az oltópontokon továbbra is lehet időpontot foglalni, érvényes regisztráció birtokában az AstraZeneca-, a Sinopharm vagy a Szputnyik vakcinára – mondta Müller Cecília.

A 16–18 éves korosztály regisztráltjainak a 90 százaléka már foglalt időpontot.

Mi van azzal, aki május 18-a után lesz 16 éves?

Aki május 18-ig nem töltötte be a 16. életévét, az regisztrálhat, de nem fogják oltani – mondta az országos tiszti főorvos.

Jó hír érkezett Budapestről

Müller Cecília közölte, hogy a legfrissebb szennyvízadatok alapján Budapesten és agglomerációjában is csökkent a koronavírus-örökítőanyag mennyisége. Ezek jó hírek, mert azt vetíti előre, hogy a jövőben nem kell emelkedéssel számolni – tette hozzá.

Úgy tűnik, a teraszok nyitása sem eredményezett többletfertőzéseket.

Nagyon fontos információ a kismamáknak

A várandós és szoptatós anyák oltásával kapcsolatban azt mondta, hogy minden esetben az oltóorvos dönt az oltásról. Továbbra is érvényben marad, hogy a Pfizer és a Moderna vakcináját ajánlják – tette hozzá.

A változás abban áll, hogy a 12. hét után adják az első védőoltást, míg a második adagot is be lehet adni a várandósság időtartama alatt, jellemzően a 36. hét előtt.

Tisztelet és hála az ápolóknak

Az ápolók nemzetközi napjáról azt mondta Müller Cecília, hogy 1982 óta ünneplik ezt Magyarországon.

Az év minden napján hálával és szeretettel gondolnak rájuk.

A járvány nagyon nagy kihívás elé állította az ápolókat. Arra is emlékeztetett, hogy a mostani helyzet nagyban hasonlítható az 1848–1849-es szabadságharchoz, amikor nagyon nehéz körülmények között álltak helyt az ápolók Kossuth Zsuzsanna vezetésével.

Ez történik, ha valaki nem jelenik meg a második oltáson

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy aki nem tud megjelenni a második oltáson, az tud másik időpontot foglalni, de jelezze, hogy nem jelenik meg.

A 16–18 évesek most is regisztrálhatnak, az oltási kampány azokra terjed ki, akik már korábban regisztráltak – mondta egy másik kérdésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!