Ország-világ

2021.02.17. 11:02

Müller Cecília: nem enged a szorításból a koronavírus (videó)

Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Alaposan tanulmányozzák a kínai vakcinát

Megérkezett Kínából az 550 ezer adag Sinopharm-vakcina. Megérkezett a vakcinával a dokumentáció is, az utóbbit szakemberek tanulmányozzák.

Betegtájékoztatót és alkalmazási útmutatót is rendelkezésre bocsátanak majd.

Már ötféle vakcina áll rendelkezésre itthon – mondta Müller Cecília. A cél, hogy minél előbb felszabadítsák, és rendelkezésre bocsássák a kínai vakcinát.

Közösségi módon terjed itthon a brit mutáns vírus

Az eddig alkalmazott védőoltások hatékonyak a brit mutánssal szemben, de más mutánsokkal szemben csökken a hatékonyságuk. Ezek az adatok azonban megközelítő jellegűek – mondta Müller Cecília. A brit mutánst itthon 6 és 94 év közötti személyeknél mutatták ki. közülük csak nyolc személy járt külföldön – tette hozzá.

Közösségi terjedés van az angol mutáns formából itthon – mondta.

Már 193 embernél mutatták ki a brit mutánst itthon

A koronavírus természeténél fogva hajlamos a mutációra, így a brit mutáns már megjelnt Magyarországon. Itthon is már 193 embernél mutatták ki az angol variánst – mondta Müller Cecília. Ezek a mutánsok nem okoznak súlyosabb megbetegedést, de sokkal gyorsabban terjed, mint az ismert koronavírus – tette hozzá.

Tovább nőhet a fertőzöttek száma

Müller Cecília elmondta, hogy sajnos még nagyon messze vagyunk a nyájimmunitástól. A szennyvízmintákban számos nagyvárosban emelkedett a koronavírus örökítőanyaga – tette hozzá. Mindez előrevetíti, hogy még növekedhet a pozitív fertőzött személyek száma.

A védett személyek nagy száma adhat arra lehetőséget, hogy a járványból kivezető utat megtaláljuk – mondta Müller Cecília. Mind a kórházban lévő, mind a lélegeztetettek száma, ha lassan is, de emelkedik.

Fenn kell tartani a járványügyi éberséget

– mondta a szakember.

Müller Cecília: Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának

– A járvány nem enged a szorításából – mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos közölte, hogy hosszú idő után először nőtt az aktív fertőzöttek száma. Magyarországon következetes védekezést hajtanak végre, és nem követik azt az utat, hogy enyhítenek, majd pedig gyorsan szigorítanak – tette hozzá. Egyelőre nincs itt az ideje az óvintézkedések feloldásának – mondta Müller.

Müller Cecília kérdésekre válaszolva azt mondta, hogy nyilvános adat, hogy hol vannak az oltópontok, így az összes fekvőbeteg-intézmény és az összes háziorvosi rendelő is az. 102 kórház és több mint 5500 háziorvosi rendelő számít oltópontnak – tette hozzá.

Az idei influenzajárvány elmaradt, nagyon kevés eset van. Múlt héten is csak 5100 influenzaszerű esetet jelentettek a hatóságok – mondta egy másik kérdésre Müller Cecília.

Nem jár semmilyen negatív következménnyel, ha valaki úgy kap védőoltást, hogy tünetmentes hordozója a koronavírusnak – mondta egy másik kérdésre az országos tisztifőorvos. Így megvan az esélye, hogy kevésbé súlyosan zajlódjon le a betegség.

Az autoimmun betegségek esetében lehet védőoltást adni, de egyénileg kell elbírálni az olthatóságot – mondta egy másik kérdésre Müller Cecília. Érdemes az oltást követően az ellenanyag szintet megnézni az adott személynél – tette hozzá.

Müller Cecília kérdésre azt mondta, hogy az otthoni oltakozást nem lehet kérni, de ha a háziorvos jelzi, hogy valaki nem tud eljutni az oltópontra, vagy a háziorvosi rendelőbe, akkor értelemszerűen lehet otthon is oltani az adott személyt. Ez orvosi döntés kérdése.

Folytatódik a regisztrált legidősebb személyek oltása, és folytatódik a háziorvosoknál a 60 év alatti krónikus betegeknél az oltás AstraZeneca vakcinával. Az egészségügyi dolgozók második körös oltása is zajlik – mondta Müller Cecília.

Rendőrségi adatok

142 személlyel szemben intézkedtek mert nem, vagy nem megfelelően viselték a maszkot kedden – mondta Kiss Róbert. A rendőr alezredes közölte, kedden senki ne szegte meg a vendéglátóhelyekre vonatkozó szabályokat. 325-en szegték meg a kijárási tilalmat kedden.

Kiss Róbert közölte, 67-en szegték meg a tranzitálási szabályokat. 8372 ellenőrzés volt a házi karanténoknál, és több mint 3200 házi karantént rendeltek el.

Borítókép: Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!