Ország-világ

2021.03.25. 10:18

Gulyás Gergely: két és fél millió oltottnál megnyílnak az iskolák (videó)

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezen a héten is beszámolt a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos és más kormányzati intézkedésekről.

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Április 12-én vagy április 19-én nyithatnak ki az óvodák, iskolák, attól függően, hogy az oltottak száma Magyarországon mikor éri el a 2,5 milliót.

A tanárokat, óvónőket a nyitás előtt beoltják

– ismertette a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely hangsúlyozta, az oltás továbbra is önkéntes, ezért arra kérik a pedagógusokat, bölcsődei dolgozókat, hogy regisztráljanak. A miniszter közölte azt is, az egészségügyi ellátórendszer – nemcsak a tárgyi, hanem a személyi feltételeket is tekintve – felkészült arra, hogy megfeszített munkával a jelenleginél magasabb adatok mellett is képes legyen mindenki számára az ellátást biztosítani. Az Operatív Törzs pénteki ülésén dönthetnek az üzletek kérdéséről.

Gulyás Gergely kifejtette: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara olyan szabályozásra tett javaslatot, amely minden üzletre azonos elvek alapján vonatkozna: tíz négyzetméterenként egy vásárló vagy vendég tartózkodhatna benne. Elmondta: az Operatív Törzs megvizsgálja a javaslat életszerűségét, mert jó lenne ugyan egy ilyen szabályozás, de a húsvét előtti időben nem tudni, milyen hosszú sorokhoz vezetne.

Leghamarabb április 12-én, vagy egy héttel később, április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák

– jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón. Mint elmondta,

ez akkor történhet meg, ha a beoltottak száma elérte a két és fél milliót,

a kormány tehát olyan nyitási tervet dolgozott ki, amely az átoltottsági számoktól függ.

A tárcavezető közölte:

két kormányülés volt szerdán, az egyik uniós tematikájú, a másik a koronavírussal volt kapcsolatos,

csütörtökön pedig online EU-s csúcstalálkozó lesz valamennyi állam- és kormányfő részvételével, a legfontosabb téma a járvány.

Ennyi szabad kapacitás van még

Gulyás Gergely súlyosnak nevezte a járványhelyzetet, ám szavai szerint az egészségügy képes kezelni a helyzetet: 1678 szabad lélegeztetőgépes ágy, valamint 10 ezer feletti sima kórházi ágy áll rendelkezésre, s az egészségügyi szakemberek is megfeszített munkát végeznek.

„Aggasztóak a mostani számok, fontos a szabályok betartása, a halálos áldozatok több mint 80 százaléka az idősebbek közül kerülnek ki, így akkor csökkenhetnek a számok, ha beoltjuk őket – közölte Gulyás Gergely.

– Bevontuk a munkába a rezidenseket és medikusokat, a tárgyi és személyi feltételeket is biztosítjuk a sikeres védekezéshez,

a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Egy megoldás van a járvány leküzdésére, a védőoltás” – fogalmazott a miniszter, aki regisztrációra kérte azt a 650 ezer nyugdíjast, aki ezt még nem tette meg. Gulyás Gergely kitért rá: az idősotthonokban egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma, ami azt mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb csoportok esetében is minimálisra csökken a fertőzés esélye az oltás hatására. Elmondta,

áprilisban minden korábbinál több vakcina fog rendelkezésre állni,

mert Kínából és Oroszországból folyamatosan érkeznek a szállítmányok, továbbá reménykednek benne, hogy az Európai Unióból is stabilabb és nagyobb számú oltóanyag fog érkezni a jövőben a kezdeti nehézségek után. Hozzátette: Málta mögött a másodikak vagyunk átoltottságban, ez segíthet abban, hogy hazánkban a többi országhoz képest hamarabb kialakuljon a nyájimmunitás.

Gulyás: A baloldal oltásellenes

Azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a DK-s háziorvosok ellenkampányt indítottak az új vakcinák (CanSino, CoviShield) ellen, a miniszter úgy fogalmazott:

„Azt kérjük, hogy mindenki tegye félre a pártpolitikát. A baloldal jó része oltásellenes, így nem csupán az embereket kell meggyőznünk, hanem politikai csatát is kell vívni. Ezen vakcinák hatékonysága nem marad el a nyugati vakcinákétól. Csak a bevizsgált, biztonságos oltóanyagokkal oltunk.” Hozzátette:

Ha nem lennének Magyarországon keleti oltások, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet, mivel a beadott vakcinák fele keletről érkezett.

Arra a kérdésére, hogy milyen megkötések vannak az oltási sorrendben, azt válaszolta: ha a háziorvos nem éri el az oltási sorrendben elöl állókat, akkor lehetőségük van a sorrendben továbbhaladni.

„Nem látunk olyan problémát sem, hogy valamelyik oltást sokkal kevesebben fogadnák el” – mondta Gulyás Gergely.

Tudatta: világos döntés született arról, hogy május elején írásbeli, június elején szóbeli érettségi vizsgákat tartanak, s azt remélik, hogy május végéig mindenki megkaphatja az oltást, a legfiatalabb korcsoportok is, így a vizsgákat gond nélkül meg lehet tartani.

A baloldalnak kell döntenie Korózs sorsáról

Korózs Lajos személye kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy

a baloldali politikus hibát követett el a kamuvideó leforgatásával és azzal, hogy az egészségügy erőfeszítéseit próbálta lejáratni.

Szerinte a baloldalnak kell döntenie arról, hogy mit kívánnak tenni ebben a helyzetben, a bizottsági tisztségekről való döntésekbe a kormánynak nincs beleszólása.

„Nem egyeztethető össze a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal, amit Fekete-Győr András mondott, az újságírókat érintő nyilatkozatai elfogadhatatlanok” – jelentette ki egy újabb kérdésre válaszolva a miniszter.

Magyarország érdekérvényesítő képessége az elmúlt években egyértelműen nőtt, Gulyás Gergely szerint a néppártból való kilépés nem fogja befolyásolni ezt az érdekérvényesítő képességet.

Eddig még nem rendeltek ki háziorvosokat

„Már a háziorvosokat is ki lehet rendelni a kórházakba, ők már megkapták az oltást, de az ő kirendelésükre eddig még nem volt szükség, csupán elvi lehetőségről van szó” – szögezte le a miniszter, aki további újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az új vakcinák szerződéseit nyilvánosságra fogja hozni a kormány.

„A Johnson vakcinájából 4 millió 360 ezer dózist rendeltünk, reméljük, késlekedés nélkül meg fog érkezni” – közölte a politikus.

Annak kapcsán, hogy elkezdik a kritikus infrastruktúra dolgozóinak beoltását, Gulyás Gergely ismertette, hogy az energiaellátás, a vasút, a tömegközlekedés tartozik ide, több más ágazat mellett. Mint mondta,

a kritikus infrastruktúra azokat az ágazatokat jelöli, amelyek az ország működőképességének fenntartásához szükségesek.

A baloldali lapokban megjelent riogatásokkal összefüggésben, miszerint az egészségügy kapacitásai a végét járják, Gulyás úgy fogalmazott: „Senki előtt nem vitás, hogy sokan vannak kórházban és rendkívüli erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy mindenki megkapja az egészségügyi ellátást, ami meg is történik.”

Az önkéntesekkel kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy 500 egészségügyi szakon tanuló jelentkezett a járványügyi védekezés segítésére.

„Az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható legyen a védekezés. Lehetővé tettük azt is, hogy aki orvosi képesítéssel rendelkezik, de magánellátónál dolgozik, azt be lehessen rendelni szükség esetén” – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy erre eddig nem került sor.

Jó esély van arra, hogy április első felében az összes oltást igénylő 65 év feletti személyt beoltsák.

Közölte: a már regisztrált idősebb korosztály oltása zajlik, de ha marad vakcina, akkor nincs akadálya, hogy fiatalabbakat oltson be a háziorvos, akinek ebben a kérdésben jelentős szabadsága van.

Erre nincs semmilyen lehetőség

A politikus hangsúlyozta: minden sportrendezvény zárt kapuk mögött zajlik jelenleg, s ez a – számában egyébként csak néhány – rendezvény nem veszélyezteti a védekezést.

Azt illetően, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a tankerületek a jövőben ellenőrizhetnék a pedagógusok számítógépeit, Gulyás Gergely elmondta, az alkotmány világosan rögzíti a privát szféra határait, arról, hogy ilyen ellenőrzés történjen, szó sem lehet, a jogszabály szerint sincs rá lehetőség.

Több kifizetés történt – folytatta a miniszter – az ellenzéki megyei jogú városok esetében, mint a kormánypárti vezetésűekben, ami jól mutatja, hogy épp az ellenkezője igaz annak, mint amit a baloldali újságírók állítanak, miszerint az Európai Unióból érkező összegekből több jut a kormánypárti településeknek.

Zajlik a felülvizsgálat

A várandós és szoptatós anyukák beoltását firtató kérdésre a miniszter hangsúlyozta: felül kell vizsgálni a korábbi orvosi protokollt, miszerint a kismamákat nem javallott beoltani.

„Ez a felülvizsgálat egyébként zajlik, az országos tiszti főorvos ennek eredményét napokon belül be fogja jelenteni” – válaszolt Gulyás Gergely.

Nemzeti mintaterv katalógusról feltett kérdésre a miniszter elmondta: tájegységeknek megfelelő stílusban, akik saját házat építenek, a tervköltségeket meg tudják spórolni. Ezzel szavai szerint egy-másfél millió forintnyi pénzt tudnak megspórolni, továbbá ezeket a házakat a vállalkozások is könnyebben tudják felhúzni.

„Hosszabb ideje látjuk, hogy a migrációt elutasító kormányoknak kettős mércével kell szembenézniük. Szerintem az EU-nak egységes mércét kellene alkalmaznia” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Arról, hogy további oltásokat is vizsgálnak-e, azt felelte,

bárki, aki engedélyt kér arra, hogy vakcinát engedélyezzen a magyar állam, annak vizsgálják a kérelmét. Jelenleg a két újonnan engedélyezett oltóanyagot fogják a legközelebb megvizsgálni a gyógyszerészeti hatóságok.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy kizárólag a versenyengedéllyel rendelkező sportolók edzhetnek, versenyezhetnek. Nem helyes megfosztani az olimpikonokat a versenyektől, megfelelőek a mostani szigorú szabályok is – tette hozzá. Az említett eseményeken megfelelően védekeznek a sportolók a vírus ellen.

Domináns a brit mutáció

Kérdésre a miniszter elmondta,

alacsony az ismételt fertőzések száma, a nagy többség miután átesett rajta, pár hónapig, fél évig védettnek tekinthető.

A mutációk közül egyértelműen a brit mutáció a legveszélyesebb, ez a fiatalokat is sokkal inkább elérte, mint a korábbi vírustörzs.

Arról, hogy a téli és nyári időszámítás eltörlésének módjáról terveznek-e uniós egyeztetést kezdeményezni, a miniszter elmondta, egyedül erről nem tud dönteni Magyarország, mivel a döntés felette áll, ha a többség az eltörlés mellett dönt, akkor ez valószínűleg meg fog valósulni.

„A keleti oltóanyagok ellenőrzése egy-két hétig tart, az összes többi oltóanyagot képes az ellátórendszer beadni” – válaszolta az oltóanyagok tárolásával kapcsolatban Gulyás Gergely, aki azt is közölte: az UEFA kapcsán jelezte Magyarország, hogy

akiket beoltottak, részt vehetnek az EB magyarországi labdarúgó-mérkőzésein,

de mivel az a terv, hogy május végéig mindenkit beoltanak, aki szeretné, remélhetőleg már nem lesz releváns ez a kérdés.

Következetes magyar intézkedés

A járvánnyal kapcsolatos magas halálozásra vonatkozó kérdésre Gulyás Gergely arra mutatott rá, hogy

a helyzet komoly és a megbetegedések száma valóban jelentős, ám a világon mindenhol magas a pandémia miatti mortalitás.

Hozzátette: a statisztikát különféleképpen vezetik az egyes országok, ezért egy objektív adat van: a többlethalálozás.

„Ha valaki ezen statisztikát megnézi, akkor Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik. Az elmúlt 5 év átlagához képest 8331-gyel többen haltak meg tavaly, ez 5 százalékos többlet. Az EU-ban ez az adat átlagban 10,6 százalékos növekedést mutat.

Magyarországon az elmúlt évben a többlethalálozás alacsonyabb volt az unió átlagánál.

Mindenkit, aki súlyos betegségben szenvedett, de volt koronavírus-fertőzése is, azt koronavírusban elhunytként tartjuk számon. Számos országban ez nem így van.

A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, megtervezettek”

– fejtette ki a politikus, aki álhírterjesztésnek nevezte, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátást. Közölte: az intenzív osztályokon ápolt betegek száma jelenleg 1784.

A miniszter arra is kitért, hogy

az AstraZeneca-oltás második dózisának beadása komoly nehézséget okoz a szállítmányok csúszása miatt, de próbálják elosztani a vakcinákat.

„Nagyon nehezíti ezt a munkát, hogy a korábban ígért vakcinákat nem küldi a gyártó” – hangsúlyozta, hozzátéve: a kínai Sinopharm kapcsán nem állhat elő ilyen helyzet, hacsak nem történik valamilyen helyi hiba.

„Az orvosi vélemények szerint egyébként néhány napos késés nem számottevő” – mondta.

A Covid-osztályok telítettségéről a miniszter elmondta, több mint 20 ezer ágy áll rendelkezésre, de szükség esetén további kapacitásokat is fel tudnak szabadítani.

Gulyás Gergely közölte, a Telex kedvéért „elmerült a szondáztatás rejtelmeiben”, és kiderült, hogy kétféle ilyen eljárás létezik: ezek egyikéhez nem szükséges kontaktus, a másikhoz igen. Mindemellett hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a szondákat két használat között nem fertőtlenítik a rendőrök, és remélte, hogy erre nem is került sor.

A miniszter közölte, jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik vakcina, ezzel 1 millió 100 ezer vakcinát kaptunk Oroszországból.

Hozzátette: örvendetes lenne, ha ezek a számok az EU-ból érkező vakcinákra vonatkoznának, de nem ez a helyzet.

„A sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek, semmilyen eljárást nem lehet megalapozottan indítani az ellen, aki sajtótájékoztatót tart” – mondta el Gulyás Gergely a soron következő kérdésre.

Arra reagálva, hogy sokan tragikus helyzetről számolnak be a magyar fertőzésveszély kapcsán, Gulyás Gergely úgy fogalmazott:

néhány újság a vágyait összetéveszti a valósággal, ezeket a vágyakat pedig a kormány elleni gyűlölet határozza meg.

Szerinte az egészségügy rendkívüli tehertétel alatt áll, de egyelőre megfelelően helyt áll, vannak szabad kapacitások, éppen ezért nincs szükség arra, hogy nemzetközi segítséget kérjünk ebben a kérdésben.

Borítóképünkön Gulyás Gergely kancelláriaminiszter egy korábbi sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!