különleges verseny

2017.11.13. 17:34

Külföldiek is magyarul szavaltak a magyar nyelv ünnepén

A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából magyarul tanuló külföldi diákjai részére szavalóversenyt hirdetett a Balassi Intézet, a rendhagyó megmérettetés döntőjét hétfőn rendezték meg Budapesten.

Budapest, 2017. november 13. A magyar nyelv napja és Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából a magyarul tanuló külföldi diákok részére meghirdetett szavalóverseny döntőjének résztvevői Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztérium - Balassi Intézetben 2017. november 13-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

A magyar nyelv ünnepe nem csupán a magyart anyanyelvként beszélők, hanem a magyart idegen nyelvként tanuló külföldiek számára is fontos esemény – hangsúlyozta Hammerstein Judit helyettes államtitkár, a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézet vezetője. Hozzáfűzte: az intézet Budapesten mintegy évi 24 ezer magyar nyelvórát tart, míg 46 vendégoktatójuk a világ 26 országában tanítja magyarra az érdeklődőket.

Az idén első alkalommal, hagyományteremtő céllal meghirdetett szavalóversenyre hatvanöten jelentkeztek egy szabadon választott magyar verssel, közülük a szakmai zsűri döntése nyomán tízen jutottak tovább a kezdő, öten pedig a haladó kategóriában. Egy versenyző a közösségi médiában meghirdetett közönségszavazás nyerteseként szerepelhet a döntőben – mondta Hammerstein Judit.

A november 6-i elődöntőben a magyarul tanuló diákok többek között Ady Endre, József Attila, Juhász Gyula és Arany János verseit szavalták, de Kosztolányi Dezsőtől és Varró Danitól is hangzottak el költemények.

A Balassi Intézet kötelességének érzi megmutatni, hogy mit jelent a magyar költészet számára Arany János, akit – szemben a Kínában kötelező tananyagként oktatott Petőfi Sándorral – kevésbé ismernek a nemzetközi színtéren – emelte ki a helyettes államtitkár, akinek a köszöntője után a döntősök közösen szavalták el 200 éve született költő Toldi című költeményének első versszakait.

Borítókép: A döntőn résztvevő diákok. MTI / Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!