értékek

2019.05.25. 17:05

Latorcai János: képesnek kell lennünk továbbra is magyarként élni

Attila, Koppány szobra, Csaba királyfi székely kapuja, a Magyar Táltos, a Veronika-harangláb együtt a magyarság kereszténnyé válásának szimbólumai – mondta Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke.

Szólád, 2019. május 25. Latorcai János, az Országgyûlés kereszténydemokrata alelnöke beszédet Somogy megyében, a Szóládhoz közeli Nezde-hegyen álló kápolna avatásán 2019. május 25-én. MTI/Varga György

Forrás: MTI / Varga György

Bölcsnek és kitartónak kell lennünk, képesnek arra, hogy minden lehetőséget megragadva továbbra is keresztényként, magyarként élhessünk e sokat szenvedett hazában – mondta Latorcai János, az Országgyűlés kereszténydemokrata alelnöke szombaton a Somogy megyei Szóládon.

Latorcai János a szólád-nezdei erdei kápolna avatásán mondott beszédében hangsúlyozta: „rendkívüli helyzetben” vagyunk, mert a globalizáció örvénye egyre több nemzet identitását nyeli el, miközben az egyéneknek csupán a gyökértelen multikulturalizmust tudja felkínálni.

Ezt a folyamatot erősítik azok a törekvések, amelyek kontinensünket a nemzetek Európájából Európai Egyesült Államokká, egy olyan vízióvá próbálják változtatni, amely egyaránt tagadja a nemzeti értékeinket, hitünket és kulturális hagyományainkat

– fogalmazott a politikus.

Kiemelte, őseink életútja, a róluk szóló történetek közös, a magyarság kollektív tudatában élő örökségünk.

Erre emlékeztetnek az új kápolnához vezető úton álló, a magyar őstörténetet, az egykori hitvilágunkat megidéző emlékművek

– tette hozzá.

Latorcai János közölte: Attila, Koppány szobra, Csaba királyfi székely kapuja, a Magyar Táltos, a Veronika-harangláb, majd a kettős kereszt külön-külön is hangsúlyos üzenetet hordoznak, de együtt a magyarság kereszténnyé válásának szimbólumai, amelyek történelmi múltunkra, megmaradásunkra, nemzeti keresztény értékeinkre irányítják rá az ide látogató zarándokok figyelmét.

Kitért arra is, hogy Szólád és környéke Koppány ősi szálláshelye volt, a közeli Somogyváron pedig 1091-ben Szent László alapított bencés apátságot, az a király, akiben a magyarság megtalálta nemzeti, keresztény eszméjét.

Soós László orvos, a Szóládhoz közeli Nezde-hegyen álló kápolna ötletgazdája újságíróknak azt mondta, hogy az építés költségeit saját forrásból és felajánlásokból fedezték. Hozzátette, a hegy szakrális hely, vallási közösségek zarándokhelye, ahonnan csodálatos balatoni panoráma tárul a látogatók elé.

Borítókép: Latorcai János az avatáson

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!