világháborús centenárium

2017.10.20. 22:01

Lázár: hétköznapi hősiességre van szükségünk

A szabadság és függetlenség iránti elkötelezettségre sokkal nagyobb szükségünk van, mint bármikor az elmúlt években – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Hódmezővásárhelyen.

Hódmezõvásárhely, 2017. október 20. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, a térség fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond az elsõ világháborúban hõsi halált halt katonák felújított sírjainak átadóünnepségén a hódmezõvásárhelyi Kincses temetõben 2017. október 20-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Rosta Tibor

Lázár János az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított sírjainak átadásakor úgy fogalmazott, nem tudhatjuk, mit hoz a következő öt-tíz esztendő, de abban biztosak lehetünk, hogy egy magyar fiatalnak a hazája függetlenségért és szabadságáért újra és újra meg kell küzdenie.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus hangsúlyozta, a hétköznapi hősiességre, a szabadság és függetlenség iránti elkötelezettségre sokkal nagyobb szükségünk van, mint bármikor az elmúlt években. Hozzátette: ehhez adhat erőt azoknak a hősiessége és áldozatvállalása, akiknek emléke előtt ma fejet hajtunk.

Simicskó István honvédelmi miniszter elmondta, az első világháború több mint 15 millió ember életét vette el világszerte. A Magyar Királyság akkori területén 3,8 millió embert mozgósítottak a világháború elején.

Több mint 660 ezer magyar ember vesztette életét, 743 ezren sebesültek meg és csaknem ennyien estek hadifogságba – közölte a politikus. Hozzátette: 30 ezer körüli a hadisírok száma.

A hódmezővásárhelyiek az országosnál jóval nagyobb arányban vették ki részüket a harcokból. 15 ezer hódmezővásárhelyi ember szolgált az Osztrák-Magyar Monarchia hadseregében, közülük mintegy háromezren soha nem tértek vissza – tudatta a miniszter.

Hódmezővásárhelyen az első világháború centenáriuma alkalmából – a Honvédelmi Minisztérium által kiírt pályázat keretében – az evangélikus, a római katolikus és a görög keleti temetőben 66 hősi halált halt katona sírhelyét újították föl. Az egykori Arany temetőben nyugvó tíz hősi halottat exhumálták, végleges sírjaikat a Kincses temető hősi parcellájában alakították ki.

Borítókép: Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője beszédet mond az első világháborúban hősi halált halt katonák felújított sírjainak átadóünnepségén a hódmezővásárhelyi Kincses temetőben 2017. október 20-án.

MTI Fotó / Rosta Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!