Ország-világ

2020.12.09. 15:29

Lebuktatták Lengyelországban az EU-s pénzekről hazudó Dobrev Klárát

Amit Dobrev EU-s támogatásként próbál eladni, az valójában kizárólag a lengyel jobboldali-konzervatív kormány érdeme, Brüsszelnek pedig semmi köze hozzá.

A népszerű lengyel jobboldali portálon, a Wpolityce.pl-en kedden jelent meg Grzegorz Górny újságíró cikke, melyben lebuktatja a DK európai parlamenti képviselőjét Lengyelországról tett megjegyzéseivel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet. A cikkben Górny bemutatja a magyar Youtube-nézők több hete tartó „rémálmát”, Dobrev reklámkampányát arról, hogy miközben az EU pénzügyi támogatással segít a tagállamokon, addig Magyarország cserben hagyta állampolgárait. Igen ám – jegyzi meg a cikkíró–, csakhogy

Gyurcsány Ferenc felesége eléggé szabadon értelmezi az EU-s pénzek fogalmát.

Dobrev Klára bemutatja, hogyan kell hazudni a szocialisták pénzéből (vélhetően ugyanis az Európai Parlament S&D frakciója finanszírozta a kampányt):

Lengyelországgal kapcsolatban Dobrev Klára megemlíti, hogy a lengyel családok Brüsszelből százhúsz euró értékében kapnak támogatást. Górny szerint azonban ilyen támogatást a lengyel családok sosem kaptak. Mire gondolhatott akkor a DK európai parlamenti képviselője? Górny szerint csak egy valamire: az úgynevezett 500+ családtámogatásra, mely a PiS-kormány egyik legnagyobb innovációjának számított előző kormányzati ciklusuk folyamán.

Tehát Dobrev Klára olyan pénzzel reklámozza az EU-s segítséget, amihez az EU-nak soha semmilyen köze nem volt,

hanem csak a jobboldali-konzervatív, a családokat előtérbe helyező lengyel kormánykoalíciónak, és amit kizárólag a lengyel államháztartásból fizettek. De Górny azt is hozzáteszi, hogy Gyurcsány felesége még a németekkel kapcsolatban is hazudik. A német kormány ugyanis a koronavírusra való tekintettel úgy döntött, hogy a családok minden gyermek után háromszáz eurós támogatást kapnak. A lengyel publicista azonban megjegyzi, ez a berlini kormány szuverén döntése volt, és a támogatáshoz Brüsszel semmit nem tett hozzá.

A cikkíró a végén felteszi a kérdést: miért használt fel Dobrev Klára hamis adatokat, melyeknek pár perc alatt utána lehetett volna nézni? Szerinte azért, mert az nem illett volna bele a magyar „totális ellenzék” narratívájába, mely Orbán Viktort a vétó miatt kritizálja, illetve azért is, mivel jobban tudja magát „igazolni” ha az európai parlamenti frakciója által finanszírozott reklámjában az uniós támogatásokról beszél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!