Kongó

2018.08.17. 15:21

Legalább másfél ezer ember kerülhetett érintkezésbe az ebolával

Legalább másfél ezer ember kerülhetett érintkezésbe az ebola vírussal a Kongói Demokratikus Köztársaság észak-keleti Észak-Kivu tartományában, ahol a járvány megfékezésén fáradozó segélymunkások egyes területekre el sem tudnak jutni a rossz biztonsági helyzet miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken.

A világszervezet figyelmeztetett, hogy várhatóan növekedni fog a fertőzöttek száma, és tudatta: nem tudták azonosítani a járvány terjedésének minden útját a tartományban, ahol fegyveres csoportok tevékenykednek.

Tarik Jasarevic WHO-szóvivő hangsúlyozta: még mindig nem sikerült átfogó képet kialakítani a járványügyi helyzetről, félő, hogy a tartomány forrongó területein is megvetette a lábát az ebola, de ezt a világszervezet nem tudja megerősíteni.

A járvány gócpontja az ország északkeleti térségében fekvő Beni és a tőle harminc kilométerre fekvő Mangina. Ezekben a városokban az Egészségügyi Világszervezet és a kongói egészségügyi szervezetek adatai szerint már 44 ember halt meg a járványban, és összesen 78 valószínűsíthető vagy megerősített fertőzéses esetet jegyeztek fel.

Több úgynevezett „vörös zóna” Mangina központja közelében található, ahova a WHO munkatársai nem tudnak eljutni. Jasarevic közölte: a döntéshozatalban mindig elsődleges szempont az egészségügyi dolgozók biztonsága.

Mindeddig valamivel több mint 500 embert oltottak be a vírus ellen, köztük egészségügyi dolgozókat. A WHO több mint 100 szakértőt vezényelt a szóban forgó két városba, hogy felügyeljék a járvány terjedésének kutatását, az oltásokat és az elhalálozottak temetését.

Az ország egészségügyi minisztériumának nyilatkozata szerint a szomszédos Ituri tartományban is regisztráltak egy fertőzöttet, aki azóta meghalt. Őt szívproblémákkal előzőleg a manginai kórházban ápolták, és valószínűleg ott fertőződött meg.

Beni térségében 1976 óta ez már a tizedik ebolajárvány. Az ebolavírus halálozási aránya csaknem 90 százalékos, és a vérzéses lázzal járó betegség nagyon gyors lefolyású.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!