halottak is vannak

2017.12.09. 19:39

Légicsapás érte a jemeni állami televízió épületét

Légicsapás érte Szanaában a húszi lázadók által ellenőrzött jemeni állami televízió épületét, a szombatra virradó éjjel végrehajtott támadásban négy ember meghalt – jelentette a lázadók egyik médiuma, a szaúdi vezetésű nemzetközi katonai koalíciónak tulajdonítva a légicsapást.

A síita húszi lázadók által működtetett el-Maszira televízió szerint „a szaúdi-amerikai ellenség által elkövetett bombázás, amelynek célpontja a Yemen TV-csatorna székháza volt, négy ember halálát okozta”. Az áldozatok az épület biztonsági őrei voltak.

„Ez nem egy harcállás, itt nincsenek fegyverek. Ebben az épületben csak a biztonsági őrök tartózkodtak” – mondta el a biztonságiak vezetője, aki maga is megsebesült a támadásban.

A húszi lázadók megszilárdították a jemeni főváros, Szanaa feletti ellenőrzésüket, miután a hét elején meggyilkolták korábbi szövetségesüket, Ali Abdullah Száleh volt jemeni elnököt, és elűzték a hozzá hű erőket.

A lázadók egyebek közt több szanaai tévéállomást is az ellenőrzésük alá vontak, és börtönbe vetettek több mint negyven újságírót és televíziós dolgozót. A helyi újságíró-szervezet e visszaélések leállítását és a bebörtönzött újságírók szabadon bocsátását követelte.

Néhány nappal meggyilkolása előtt Száleh közeledni próbált Szaúd-Arábiához, amely haderejével 2015 óta avatkozik be a jemeni polgárháborúba a húszi lázadókkal szemben, a kormányhoz hű erők oldalán.

Rijád regionális ellenségének, Teheránnak a kezét látja a húszi lázadás mögött, az iráni vezetés azonban tagadja, hogy a húszikat fegyverrel támogatná.

A Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció rendszeresen hajt végre légicsapásokat Jemenben, nemrég fokozta az ország kikötőinek és reptereinek 2015 óta fenntartott blokádját, miközben az ország az ENSZ szerint „a világ legsúlyosabb humanitárius válságát” éli át.

A héten Donald Trump amerikai elnök is arra szólította fel Rijádot, hogy haladéktalanul oldja fel Jemen blokádját, és biztosítsa a lakosságnak szánt nemzetközi segélyszállítmányok célba juttatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!