magyar honvédség

2018.12.20. 16:40

Légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzéséről döntöttek

Korszerű légvédelmirakéta-vezetési rendszer beszerzéséről döntött a honvédelmi tárca. Az erről szóló szerződést csütörtökön írták alá az Airbus képviselőivel Budapesten.

Budapest, 2018. december 20. Michael Apel, az Airbus német leányvállalatának üzletágvezetõje, Martin Deister, az Airbus légvédelmiüzletág-vezetõje és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatalának fõigazgatója (b-j) a Magyar Honvédség (MH) légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerzõdés aláírásán a HM-ben 2018. december 20-án. Az új rendszer (SAMOC) kompatibilis a hasonlóan fejlett NATO rendszerközpontokkal, ennek megfelelõen gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információ szolgáltatására képes. A Magyar Honvédség így a lehetõ legrövidebb idõn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentõ repülõ eszközök (repülõgépek, helikopterek, rakéták, drónok) ellen. MTI/Illyés Tibor

Fotó: Illyés Tibor

A Magyar Honvédség légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerződést az Airbus képviseletében Martin Deister légvédelmiüzletág-vezető és Michael Apel, a cég német leányvállalatának üzletágvezetője, a Honvédelmi Minisztérium (HM) részéről Fodor Péter, a HM Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója írta alá.

A rendezvényen elhangzott: a haderőfejlesztési program ütemezett végrehajtása újabb fontos állomáshoz érkezett.

Az új rendszer (SAMOC) kompatibilis a hasonlóan fejlett NATO rendszerközpontokkal, ennek megfelelően gyors, megbízható, pontos és egységes formátumú információ szolgáltatására képes.

A Magyar Honvédség így a lehető legrövidebb időn belül tud védekezni a kiemelten védett vagy egyéb fontos objektumokra, illetve az ország lakosságára veszélyt jelentő repülő eszközök (repülőgépek, helikopterek, rakéták, drónok) ellen.

A HM közölte: mindez egységes rendszerben teszi lehetővé a földi telepítésű légvédelem teljes harcvezetését, és a 21. századi követelményeknek megfelelően integrálja a vezetési, irányítási, kommunikációs, számítástechnikai- és felderítési képességeket.

Az Airbus közleménye szerint

a létesítmény lehetővé teszi a földi telepítésű légvédelem koordinációját az ország egész területén.

A SAMOC mint műveleti vezetés-irányítási rendszer biztosítja az egymással együttműködő harcegységek koordinációját, képes adatokat biztosítani a légvédelmi rendszereknek az esetleges ellenséges repülő eszközökről. Mint írták: a SAMOC-ot jelenleg is több ország használja, a NATO rendszerekkel képes együttműködni, erről az ezt támogató szabványos üzenetformátumok és harcászati adatkapcsolatok gondoskodnak.

A rendszer jól hozzáilleszthető a már meglévő vagy a még felépítendő struktúrákhoz, egy későbbi magyar földi telepítésű légvédelmi rendszer (GBAD) első, kulcsfontosságú építőeleme lehet – olvasható a közleményben.

A korábban beszerzett harckocsikról és tüzérségi lövegekről itt írtunk, az Airbus újonnan épülő magyarországi helikoptergyáráról pedig ezen a linken olvashatnak.

Borítókép: Michael Apel, az Airbus német leányvállalatának üzletágvezetője, Martin Deister, az Airbus légvédelmiüzletág-vezetője és Fodor Péter, a Honvédelmi Minisztérium (HM) Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatója (b-j) a Magyar Honvédség (MH) légtérvédelmi rendszerének megújítását szolgáló szerződés aláírásán a HM-ben 2018. december 20-án.

MTI / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!