nyugdíj előtt

2019.10.14. 11:13

Lemondott a Fülöp-szigeteki rendőrfőnök, aki állítólag védelmébe vette droggal üzletelő beosztottjait

Azt hangoztatta, hogy az állítólagos szabálytalanság miatt nem indult ellene sem bűnvádi, sem közigazgatási eljárás.

Lemondott hétfőn a Fülöp-szigeteki rendőrség országos parancsnoka, Oscar Albayalde tábornok, miután a törvényhozás felsőházában megvádolták őt, hogy 2013-ban tartományi rendőrfőnökként megakadályozta olyan rendőrök bíróság elé állítását, akik a vád szerint nagy mennyiségű lefoglalt kábítószert bocsátottak áruba.

Albayalde elmondta, hogy Eduardo Ano belügyminiszter elfogadta lemondását, ugyanakkor ismét kitartott ártatlansága mellett.

Hangoztatta, hogy az állítólagos szabálytalanság miatt nem indult ellene sem bűnvádi, sem közigazgatási eljárás.

A rendőrparancsnok egyébként alig néhány héttel november 8-ára tervezett nyugállományba vonulása előtt mondott le.

Az ellene hangoztatott vád csak a legutóbbi a Fülöp-szigeteki rendőrségre sötét árnyat vető ügyek közül. Alapvetően a rendőrség hajtotta végre ugyanis Rodrigo Duterte elnöknek a kábítószer-terjesztőkkel szembeni átfogó leszámolását.

Duterte drogellenes háborújában az utóbbi években legalább 6700 embert lőttek agyon a hatóságok, a rendőrség szerint olyan drogárusokat, akik szembeszegültek a rendőri fellépéssel. Jogvédő csoportok szerint azonban több ezer kábítószer-használó is meghalt tisztázatlan körülmények között.

A rendőrséget azzal vádolják, hogy előzetes vizsgálat nélkül ölt meg sok embert, akikről csak gyanították, hogy közük volt a kábítószer-kereskedelemhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!