Robbanásra gyanakodnak

2018.08.23. 14:51

Lengyel nyomozók vizsgálhatják át Lech Kaczynski elnök lezuhant gépét

Orosz és lengyel nyomozók ismételten megvizsgálják Lech Kaczynski elnök 2010-ban Szmolenszknél lezuhant repülőgépét – mondta el Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője csütörtökön az Interfax hírügynökségnek.

Petrenko közölte, hogy az SZK eleget tett a lengyel illetékes szervek kérésének, és a Szmolenszkben őrzött tárgyi bizonyítékokat – a Tu-154M típusú repülőgép roncsait – szeptember 3. és 7. között vizsgálják majd meg pótlólagosan a lengyel szakemberek jelenlétében. A vizsgálatot a szóvivő szerint az SZK nyomozói és kriminalisztikai szakértői fogják lefolytatni, annak eredményét pedig a törvényi előírásoknak megfelelőn fogják majd átadni a lengyel félnek.

2010. április 10-én, a katyni vérengzés 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésekre tartó lengyel elnöki küldöttséget szállító repülőgép katasztrófájában életét vesztette a lengyel politikai, katonai és szellemi elit számos képviselője, köztük Lech Kaczynski és felesége, Maria.

Lengyel részről az elmúlt években többször is elhangzott hivatalosan, hogy a gép fedélzetén robbanás történt. Egyebek között erre az eredményre jutott a varsói védelmi tárca bizottságának vizsgálata.

Az orosz álláspont szerint a kormányközi bizottság az ügy kivizsgálásáról készített 2011-es jelentésében a katasztrófáért a repülőgép pilótáit tette felelőssé, akik a többszöri figyelmeztetés ellenére nem voltak hajlandók egy tartalék repülőtérre leszállni. Ezzel Moszkva a maga részéről az ügyet tisztázottnak tekintette.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!