nem magányos tettes volt?

2019.10.14. 11:05

Letartóztatták a párizsi késelő öt társát

A francia rendőrség szerint kapcsolatban álltak a négy kollégáját leszúró iszlamista rendőrrel – erősítette meg hétfőn hírügynökségeknek egy a nyomozás részleteit ismerő forrás.

A letartóztatások hétfőn korán reggel történtek a Párizshoz közeli Val d'Oise megyében. A hatóságok azt vizsgálják, hogy az elkövető magányos ámokfutóként cselekedett saját radikalizációja következményeként, vagy pedig voltak esetleg cinkosai, illetve olyan személyek, akik inspirálták őt.

A 45 éves támadó, Mickael Harpon informatikus 2003 óta dolgozott a rendőrség hírszerzési igazgatóságán, és konyhakésekkel gyilkolta meg október elején négy kollégáját, három rendőrt és egy civil alkalmazottat a párizsi rendőr-főkapitányságon.

A támadót a helyszínen agyonlőtték.

Harpon 2008-ban tért át az iszlám hitre. Az első vizsgálatok arra derítettek fényt, hogy a környezete tudta róla, hogy egyetértett a muzulmán vallás nevében elkövetett egyes bűntettekkel, azt állította, hogy „megérti” a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztősége ellen 2015 januárban elkövetett, 12 halálos áldozatot követelő dzsihadista támadás elkövetőit, valamint a szélsőséges szalafista mozgalomhoz tartozó emberekkel tartott kapcsolatot.

A hétfő reggel őrizetbe vettek között van egy imám, aki szerepel azoknak a személyeknek a listáján, akiket a francia nemzetbiztonságra nézve potenciális fenyegetésnek tartanak. A muszlim vallási vezető az elkövető lakóhelyén, a Párizshoz közeli Gonesse egyik imaházában prédikált, ahová a gyilkos is rendszeresen eljárt.

Pénteken Gonesse polgármestere közölte: az imámot alkalmazó muszlim szervezet úgy döntött, felbontja a szerződését, és azonnal eltávolítja őt a helyi közösségből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!