megbékélés

2018.04.02. 18:00

Letette a hivatali esküt Etiópia új miniszterelnöke

Abij Ahmed beiktatási beszédében megígérte, hogy "helyrehozza mindazt, amit elrontottak", és bocsánatot kért azoknak a civileknek a haláláért, akik az elmúlt hónapok kormányellenes tüntetései során veszítették életüket.

A kormányzó Etiópiai Népi Demokratikus Forradalmi Front múlt kedden választotta meg elnökévé a 42 éves Abij Ahmedet, aki ezzel automatikusan Afrika második legnépesebb országának – egyik legdinamikusabban fejlődő gazdaságának – miniszterelnöke lett. Ő az első oromo népcsoportból származó politikus, aki az etióp kormányfői tisztséget betöltheti. Az oromók közel egyharmadát képezik Etiópia nagyjából 100 milliós lakosságának.

Abij elődje, Hajlemariam Deszalegn február közepén mondott le a kormányellenes tüntetések nyomán kialakult válság megoldásának részeként. A szabadságjogok kiterjesztését követelő tüntetéseken az elmúlt hónapokban több százan vesztették életüket, és tízezreket vettek őrizetbe. Oromia és Amhara államokban a tiltakozások szinte mindennapossá váltak, és átterjedtek Etiópia más részeire is, aminek következtében több hónapos szükségállapotot vezettek be.

Esküjének letétele után a volt altábornagy Abij Ahmed 40 perces, a televízióban közvetített parlamenti beszédében békülékeny hangot ütött meg az ellenzékkel szemben, békés hatalomváltást és reformokat ígért, de nem tett említést a februárban bevezetett hat hónapos szükségállapot feloldásáról.

Kijelentette azt is, hogy szándékában áll felújítani a párbeszédet Etiópia ősellenségével, a szomszédos Eritreával, egyben felhívta az etióp diaszpórát, hogy aktívan kapcsolódjon be szülőhazája politikai életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!