Járvány

2021.10.19. 17:46

Lettország három hónappal meghosszabbította a rendkívüli állapotot a fehérorosz határon

A térségben augusztus 11-én bevezetett rendkívüli állapot november 10-én érne véget.

Lettország három hónappal meghosszabbította kedden a fehérorosz határ térségében érvényben lévő rendkívüli állapotot, amelyet az illegális migráció megfékezése érdekében vezetett be.

A LETA hírügynökség által idézett kormányközlemény szerint az illegális migráció okozta nyomást figyelembe véve a kabinet úgy döntött, hogy február 10-ig meghosszabbítja a rendkívüli állapotot négy közigazgatási területen a határ mentén.

A térségben augusztus 11-én bevezetett rendkívüli állapot november 10-én érne véget. Azért vezették be, hogy a határőrök felhatalmazást kapjanak a migránsok visszatoloncolására Fehéroroszországba. Emellett október 6-án 37 kilométer hosszú szögesdrótkerítést kezdtek építeni a fehérorosz határ legkritikusabb szakaszán, és hétfőig a kerítés harmada el is készült.

Marija Golubeva lett belügyminiszter közölte kedden, hogy a lett határőrök továbbra is naponta több tucat illegális bevándorló határsértését akadályozzák meg. Augusztus 10. óta 1785 határsértési kísérlet történt, az év eleje óta 402 határsértőt vettek őrizetbe.

Hasonló intézkedésekhez folyamodott Lengyelország és Litvánia is.

Mindeközben Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter felszólította az Európai Uniót (EU), zárja le légterét a Minszkbe tartó járatok előtt, Gitanas Nauseda litván elnök pedig kedden leszögezte: a fehérorosz rezsim „hibrid hadviselése” rámutat az uniós határvédelem fontosságára.

A szóban forgó államok, illetve más uniós tagországok is azzal vádolják Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnököt, hogy az ő rezsimje szállít szándékosan migránsokat az uniós határokhoz, megtorlásul a fehérorosz rendszer elleni nyugati büntetőintézkedésekért. Minszk a minap vízummentes rend bevezetéséről döntött több közel-keleti és afrikai országgal, és nemzetközivé alakítja át a lengyel és a litván határhoz közeli hrodnai repülőteret. Lukasenka a szomszédos országokat teszi felelőssé a migránsválságért.

Az illegális migráció elleni küzdelem jegyében Lettország néhány évvel ezelőtt bejelentette, hogy korszerűsíti a Fehéroroszországgal közös 173 kilométeres határát, és ennek keretében 135 kilométeren kerítést épít. A projekt becsült költsége 27,6 millió euró volt, és a munkálatoknak 2021-ben kellett volna befejeződniük, de a lett állami számvevőszék által feltárt szabálytalanságok miatt a kivitelezési folyamat elakadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!