EP-választás

2019.05.17. 17:58

LMP: minden tagországnak be kellene vezetnie az egyéni nyugdíjszámlákat

Az LMP is aláírta a Nyugdíjas Parlament egyesület szándéknyilatkozatát, a párt emellett annak kezdeményezését is vállalja, hogy minden tagállamban kötelező legyen az egyéni nyugdíjszámlák vezetése.

Vágó Gábor pénteken, a Nyugdíjas Parlament egyesület elnökével közös sajtótájékoztatóján kijelentette: a nyugdíjrendszer ma kiszámíthatatlan és átláthatatlan, ezen pedig európai szinten kell javítani. Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már 2012-ben ígéretet tett az egyéni nyugdíjszámlák bevezetésére.

A politikus szerint a nyugdíjrendszert egy összeurópai önkéntes nyugdíjpénztár is kiszámíthatóbbá tenné, az egységes szabályozás által a tagok nem lennének kiszolgáltatottak az egyes tagországoknak – mondta.

Azonnali segítség azonban az lenne az időseknek, ha a járadék emelésénél nem csupán az inflációt, hanem a gazdaság által megtermelt többletet is figyelembe vennék. „Azon dolgozunk, hogyan alakítható ki egy olyan rendszer, ahol a társadalmi különbségek csökkenthetők. Ebben a küzdelemben az EU-nak is lehet szava” – fogalmazott.

Ebben Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament egyesület elnöke is egyetértett vele, emellett a kormányok és a nyugdíjas szerveztek közötti intézményes kapcsolat kialakítását is szorgalmazta, mert, mint fogalmazott, jelenleg nincs kihez fordulniuk a problémáikkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!