Hungary Helps

2021.07.08. 19:32

Magyar támogatással felújított kápolnát adtak át Görögországban

A magyar kormány Hungary Helps Programjának támogatásából felújított kápolnát adott át csütörtökön Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkárságának vezetője a görögországi Leszbosz szigetén.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon elmondta: a magyar kormány tavaly arról értesült a magyarországi görög kisebbségi önkormányzattól, hogy a görögországi Leszbosz szigetén illegális migránsok megszentségtelenítettek, megrongáltak, és felgyújtottak több templomot. Ezek közül három különösen súlyos károkat szenvedett.

A Hungary Helps Program közvetlenül a görög ortodox egyháznak nyújtott 10 millió forintos szimbolikus támogatást és hathatós segítséget a helyi Szent Katalin kápolna felújításához. A renováció költségéhez a helyi hívek is hozzájárultak adományaikkal.

A Szent Katalin kápolna csütörtöki újraszentelésén az államtitkár és a magyarországi görög kisebbségi önkormányzat képviselői mellett a helyi egyházi vezetésből részt vett Jakovosz metropolita, valamint Moria város polgármestere, és környékbeli területi elöljárók.

Az államtitkár az MTI-nek nyilatkozva felidézte: hivatalos megbeszélésein a város és a környék régiós vezetői elmondták, milyen pusztítást és károkat okozott az elmúlt 5-6 évben az itt élő közösségnek az illegális migráció. „A templomokat és kápolnákat ért támadások csak a jéghegy csúcsát” jelentik – fogalmazott Azbej Tristan, hozzátéve, hogy a bűnözés és a garázdaság is megkeserítette az itteniek életét. Van olyan helyi asszony, akit saját házában késes támadók raboltak ki, és általában tönkretették az itt élő emberek megélhetését – idézett fel az államtitkár konkrét példákat.

A sziget lakói túlnyomórészt turizmusból, illetve az olajbogyó-ültetvényekről származó olívaolaj előállításából éltek. A helybéliek elmondták az államtitkárnak, hogy a turistákat elüldözte az illegális migránsok jelenléte, az olajfákat pedig maguk a migránsok kivágták és tűzifának használták, a migránsok közössége pedig agresszív iszlamista terjeszkedésbe kezdett.

A helyi migránscsoportok maguk között bevezették a sária alapú törvénykezést, illetve megrongálták a keresztény templomokat és kápolnákat – tájékoztatták Azbej Tristant a helyiek. Azt is elmondták, hogy a görög sziget vezetői úgy érzik, Európa magára hagyta őket és nem vette figyelembe az ő érdekeiket: nem segítettek megállítani az illegális migrációt, illetve szolidaritást csakis az illegális bevándorlók irányába mutattak.

A Miniszterelnökség államtitkárságának vezetője kiemelte: a helybéliek rendkívül hálásak voltak a magyar kormányzati segítségért, amivel felújították a szent helyeiket. A helyi vezetők azt is hangsúlyozták, hogy nemcsak a templomok felújítása volt fontos számukra és a helyi hívő keresztény embereknek, hanem az is, hogy végre valaki közvetlenül fordult hozzájuk.

Azbej Tristan elmondta az MTI-nek: jellemző az itteni politikai helyzetre, hogy míg a helyi közösségek tagjai és vezetői köszönetet mondtak a magyar kormányzatnak és nagyon örültek az államtitkári látogatásnak, addig a legnagyobb görög baloldali párt, a Sziriza az európai és a magyarországi baloldal hangvételét és üzeneteit visszhangozta. Egy gyalázkodásokkal tarkított, ellenséges hangvételű közleményt adtak ki az államtitkári látogatás kapcsán, és támadták a helyi egyházi vezetőket, beleértve Jakovosz metropolitát is, aki a magyar küldöttséget fogadta – tette hozzá Azbej Tristan.

Az államtitkári delegáció a látogatása végén megtekintette az illegális migránsok által még korábban felgyújtott moriai migránstábor helyét, illetve a jelenlegi legális és illegális bevándorlók menedéktáborát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!