Ország-világ

2021.04.14. 18:12

Magyarország alkalmazkodik a NATO döntéséhez: kivonjuk a csapatainkat Afganisztánból (videó)

Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.

Magyarország alkalmazkodik a NATO közös döntéséhez az Afganisztánból való kivonulás ügyében – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek szerdán, a rendkívüli miniszteri szintű NATO értekezlet előtt.

A tárcavezető azt mondta:

egyetért azzal a megközelítéssel, hogy az együttes bevonulást együttes, egyidejű kivonulásnak kell követni, amennyiben megszületik a döntés arról, hogy a NATO erők kivonulnak Afganisztánból.

Tájékoztatása szerint korábban Magyarország 120-130 katonával volt jelen az ázsiai országban, ma már csak egy kilencfős magyar kontingens tartózkodik az afganisztáni NATO-kötelékben.

Szijjártó Péter fontosnak tartotta, hogy a szerdai rendkívüli NATO-értekezleten olyan döntés szülessen, amelynek nyomán az elmúlt húsz év erőfeszítései és áldozatai nem vesznek kárba. Úgy fogalmazott: szeretné, ha garanciák születnének arra, hogy Afganisztán a kivonulás után nem lesz ismételten a terrorizmus melegágya, és nem lesz azonnal egy komoly migrációs kibocsátó ország. Ugyanis ha Afganisztán visszaesik egy komoly terrorfenyegetettségbe, százezrek vagy milliók indulhatnak meg újra az országból – mondta.

A külgazdasági és külügyminiszter szorgalmazta azt is, hogy azok az országok, amelyek határosak Afganisztánnal, és eddig is hajlottak együttműködésre a NATO-val – például Üzbegisztán, Türkmenisztán és Tadzsikisztán – kapjanak támogatást határaik védelmére.

Hozzátette: fontos lesz valamifajta együttműködést felépíteni Iránnal is annak érdekében, hogy ne indulhassanak meg az országon keresztül az illegális migránsok Európa irányába.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Afganisztán biztonsága sokkal több szálon és sokkal közvetlenebbül függ össze az európai biztonsággal, mint gondolnánk.

Az európai NATO-szövetségeseknek is fontosak a garanciák arra, hogy az afganisztáni kivonulást követően nem emelkedik a korábbi szintre a terrorfenyegetettség és nem indulnak meg illegális migrációs hullámok

- jegyezte meg.

Kiemelte: Magyarország 2024-ig fenntartja az afgán nemzeti biztonsági és védelmi erők évi 500 ezer dolláros támogatását, hozzájárulva a belső afganisztáni stabilitáshoz.

A szerdai rendkívüli NATO értekezleten a Honvédelmi Minisztériumot a tárca honvédelmi államtitkára, Szabó István képviseli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!