Ország-világ

2021.06.28. 15:26

Magyarország vakcinát ad Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak (videó)

Magyarország 200-200 ezer koronavírus elleni vakcinát ad Montenegrónak és Bosznia-Hercegovinának, hogy nagyobb legyen a védettség a két országban – közölte hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter a V4-csoport lengyelországi találkozóján, amelyen részt vettek a nyugat-balkáni országok diplomáciai vezetői is.

Jan Kohout cseh, Szijjártó Péter magyar, Ivan Korcok szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (b-j) a visegrádi (V4) és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek találkozóján a lengyelországi Rogalinban 2021. június 28-án.

Forrás: MTI / EPA / PAP

Fotó: Jakub Kaczmarczyk

Szijjártó Péter a nyugat-lengyelországi Rogalin kastélyban az MTI-nek azt mondta:

„minél védettebbek a szomszédok, annál biztonságosabb helyzetbe kerül Magyarország is egészségügyi szempontból”.

A kínai vakcinákat júliusban szállítják a két országnak – közölte a politikus, aláhúzva: a Sinopharm oltóanyagát mindkét nyugat-balkáni országban jóváhagyták, Magyarországon pedig bebizonyosodott a vakcina eredményessége, és a kínai gyártó és kormány is engedélyezte az átadást.

„Magyarországon mindent megtettünk annak érdekében, hogy a leggyorsabban tudjuk szavatolni a magyar emberek egészségügyi biztonságát”

– hangsúlyozta Szijjártó, utalva arra, hogy a napokban öt és fél millió magyar lesz beoltva.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a V4-ek és a Nyugat-Balkán országainak diplomatái minden évben találkoznak, mert a két térség egymásra van utalva.

Egymásra utaltság jellemzi az egészségi helyzet mellett a biztonságot, hiszen az illegális migrációs folyamatokat már a Nyugat-Balkánon, vagy még azelőtt meg kell állítani. Igaz ez gazdasági vonatkozásban is, hiszen az Európai Unió és a Nyugat-Balkán összes kereskedelmi forgalmának húsz százalékát Közép-Európa bonyolítja le

– mondta a miniszter.

Borítókép: Jan Kohout cseh, Szijjártó Péter magyar, Ivan Korcok szlovák és Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter (b-j) a visegrádi (V4) és a nyugat-balkáni országok külügyminisztereinek találkozóján a lengyelországi Rogalinban 2021. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!