Ország-világ

2020.08.28. 13:02

Malmöi muszlimok a svédeknek: azt hiszik, még Svédországban vannak

Nem engedélyezett a svédországi Malmö rendőrsége egy muszlimellenes tüntetést. A tiltás ezúttal nem a politikai korrektség jegyében történt, hanem mert a hatóság nem tudta volna garantálni a demonstrálók biztonságát a sok-sok fenyegetés miatt.

Two-and-a-half-years old Ahmed Ali looks up while men pray during the Friday Prayers at a Mosque in central Stockholm, Sweden 12 September 2003. They prayed in memory of Swedish Foreign Minister Anna Lindh, 46, who died two days ago of massive internal bleeding a day after she was stabbed in the arm, abdomen and chest by an unknown assailant while shopping at the crowded department store in the city. It was the first prayer given in honor of a non-Muslim at the Mosque. AFP PHOTO / PRESSENS BILD / JONAS EKSTROMER (Photo by JONAS EKSTROMER / SCANPIX SWEDEN / AFP)

Forrás: Scanpix Sweden / AFP

Fotó: Jonas Ekstromer

Az erőszakos fenyegetéseket követően a svéd rendőrség visszavonta az engedélyét annak az iszlámellenes demonstrációnak, amelyet pénteken rendeztek volna meg Malmöben, és amely a szervezők szándéka szerint az ország iszlamizálódására hívta volna fel a figyelmet – adta hírül a V4NA hírügynökség. A rendezvény terve nagy port kavart, többek között azért, mert a résztvevők egy Koránt is el szerettek volna égetni. Azonban ezúttal nem a politikai korrektség jegyében vonták vissza az esemény engedélyét, hanem azért, mert olyan sok fenyegetést kaptak a szervezők, hogy a rendőrség úgy érezte, nem tudja garantálni a résztvevők biztonságát.

A fenyegetések között szerepelt a vandalizmus, a gyújtogatás, a nemi erőszak, de egyes üzenetekben még a gyilkosság is. A Samhalls Nytt beszélt a szervezőkkel is, akik elmondták, hogy pont erre a helyzetre akarták felhívni a figyelmet a demonstrációval. Az egyik szervező, Dan Park hozzátette: a probléma létére önmagában bizonyíték, hogy egy törvényes rendezvényt nem lehet megtartani egy társadalmi csoport erőszakos tiltakozása miatt, korlátozva ezzel a szólásszabadságot is.

„Az erőszak ezek szerint elhallgattatja a szabad véleményeket Svédországban”

- fogalmazott.

Az esemény lemondása után a korábban fenyegetőző hangok teljesen új hangnemet ütöttek meg a közösségi oldalakon, és már a rendőröket gúnyolták. Egy kommentelő azt írta:

„Ha az iszlám ellen harcolsz, az iszlám erősebb lesz, ha nem harcolsz, akkor csak terjed.”

Míg egy másik bejelentette: „Elment az eszük. Koránt akartak égetni Malmöben. Azt hiszik, még Svédországban vannak.”

Borítóképünk illusztráció, rajta imádkozó muszlimok egy svédországi mecsetben

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!