Ország-világ

2021.08.28. 08:45

Már a kerékpárosok is kiakadtak Karácsonyra

Nehezményezi a Magyar Kerékpárosklub, hogy Karácsony Gergely nem egyeztetett velük a napokban bejelentett közlekedési változtatásokról, többek között a nagykörúti lámpaprogramnak az autósok számára kedvező átállításáról, a kerékpársáv részleges leszűkítéséről, valamint a forgalomcsillapított utcák forgalom előtti újranyitásáról.

Budapest, 2021. július 10. Kerékpárosok és sétálók a pesti Duna-parton, az idõsebb Antall József rakparton. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) döntése értelmében õszig minden hétvégén hosszabb ideig vehetik birtokba a Margit híd és a Közraktár utca közötti rakpartot az arra sétálók és a kerékpározók. A háttérben a Lánchíd és a Gellért-hegy a Szabadság szoborral. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Faludi Imre

A szervezet a Facebook-oldalán úgy fogalmazott:

ők is csodálkoznak, hogy a fővárossal meglévő együttműködési megállapodásuk ellenére velük nem, csak a Magyar Autóklubbal egyeztettek.

Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója szerint súlyos közlekedéspolitikai aránytévesztés a főpolgármester intézkedése a nagykörúti villamosok lassítására a 2012-ben bevezetett villamosbarát lámpaprogram felszámolásával – írja a Magyar Nemzet.

Vitézy kiemelte, hogy a Nagykörúton a legtöbb ember villamossal jár, háromszor annyian, mint autóval, és legalább tizenötször annyian, mint biciklivel. A 4-6-os villamosokat egy átlagos munkanapon 330-350 ezren használják.

A villamosbarát lámpaprogram felszámolása épp a legzöldebb közlekedési módot választó utasokat, naponta százezreket hoz hátrányosabb helyzetbe.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) is élesen bírálta Karácsony intézkedéseit. Mint közösségi oldalukon írták, Karácsony „egymásnak gyökeresen ellentmondó, szakmai­lag zavaros és a közösségi közlekedést súlyosan visszavető intézkedések bevezetését jelentette be”.

Bírálta Karácsonyt Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője is.

„A budapesti, nagykörúti lámpaprogram (a 4-6-os villamos hátráltatása) és a biciklisávok áthelyezése hiba.

Olyan terv, amely nem egy befektetés, amiből a budapestiek profitálhatnak, hanem kiadás, mely sokba fog kerülni minden fővárosinak” – írta közösségi oldalán a politikus.

Borítókép: kerékpárosok és sétálók a pesti Duna-parton, az idősebb Antall József rakparton

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!