Járvány

2021.05.14. 09:18

Már a szakképzésben tanulókat is oltják

Már a 16-18 évesek is felvehetik az oltást, ezzel a lehetőséggel mintegy 90 ezer, technikumban vagy szakképző iskolában tanuló diák is élhet. Első körben azok a fiatalok kapnak a Pfizer-vakcinából, akik korábban regisztráltak, és időpontot foglaltak. A szakképzésben tanulók hiányzása is igazoltnak tekintendő, ha az oltást tanítási napon kapják meg – közölte pénteken az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

Az Operatív Törzs döntése értelmében már a 16-18 éves korosztály is jogosult a koronavírus elleni védőoltásra. A szakképzésben közel 90 ezer diák élhet a lehetőséggel. Első körben már meg is kezdődött azoknak a tanulóknak a beoltása Pfizer-vakcinával, akik korábban regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, és szerda estig időpontot is foglaltak.

Ha a diák tanítási napon kapja meg az oltást, távolléte igazolt hiányzásnak számít, ehhez mindössze az időpont visszaigazolását és az oltáskor kapott papírt kell az iskolában bemutatnia. A 18 év alattiak csak szülői hozzájáruló nyilatkozat esetén olthatók, ezért fontos, hogy a koronavirus.gov.hu honlapról letölthető dokumentumot kinyomtatva, kitöltve és aláíratva vigyék magukkal.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felnőttképzésért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kiemelte: „a szakképzésben azért is fontos a megfelelő védettség, mert a tanulók nyári gyakorlatukat jellemzően vállalatoknál töltik. Bizonyos szakmák esetében, például a vendéglátásban, szolgáltatásokban a védőtávolság nem minden esetben tartható, a vakcinát felvevő fiatalok így a saját egészségük mellett másokét is védik. Arra biztatunk minden szakképzésben tanuló fiatalt, hogy ha még nem tette volna meg, regisztráljon, foglaljon időpontot, és oltassa be magát!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!