Ország-világ

2021.05.12. 20:03

Marine Le Penre a francia rendőrség és katonaság hatvan százaléka szavazna Macron ellenében

Le Pen már 2017-ben is nagyon népszerű jelölt volt a francia fegyveres erők tagjai között.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet friss felmérése szerint a francia rendőrök és katonák 44 százaléka Marine Le Penre adná le szavazatát a 2022-es francia köztársasági elnökválasztásnak már az első fordulójában is, amikor pedig számos egyéb jelölt is versenyben lesz az elnöki székért. Az Ipsos felmérése szerint azonban, ha a választás második fordulójában Emmanuel Macron jelenlegi köztársasági elnök és Marine Le Pen néz majd szembe egymással, akkor a francia fegyveres erők tagjainak már legalább hatvan százaléka választaná meg Marine Le Pent köztársasági elnöknek – írja a Magyar Nemzet.

Le Pen már a 2017-es elnökválasztás második fordulójában is nagyon népszerű jelölt volt a francia fegyveres erők tagjai között, akkor 57 százalékuk adta le a szavazatát a Nemzeti Tömörülés elnökére.

Le Pent az aktív állományú rendőrök és katonák favorizálják kiugró mértékben, bár a nyugalmazott rendfenntartók körében is magas, 51 százalékos népszerűségnek örvend. Le Pen szimpatizánsai azzal magyarázzák preferenciájukat, hogy Le Pen „realitásérzéke kimagasló”, hogy a rendpárti Nemzeti Tömörülés elnöke „látja és érti az ország közbiztonságát leromboló tényezőket”, és „valóban kész változtatni a kialakult helyzeten”, ellentétben Emmanuel Macronnal, akiről csak a szavazók 13 százaléka gondolja ugyanezt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!