Közvélemény

2017.11.01. 21:06

Medián: a teljes népességen belül 40 százalékon áll a Fidesz

A Fidesz támogatottsága a szavazókorú népességben egyetlen hónap alatt 4 százalékpontot nőtt, és 2011 januárja óta először éri el a 40 százalékot – olvasható a Medián szerdán közzétett, az MTI által ismertetett közvélemény-kutatásában.

A szöveges elemzés mellett közölt grafikonon látható, hogy a Fideszre a választani tudók 56, a választani tudó biztos szavazók 61 százaléka szavazna. A Jobbik a teljes népességen belül 11, a biztos szavazóknál 14 százalékon áll, az MSZP-t a teljes népességben 7, a biztos szavazóknál 9 százalékon, az LMP-t pedig 4, illetve 5 százalék választaná. A DK-ra a biztos szavazók 7 százaléka adná voksát.

A Medián felmérése szerint a Kétfarkú Kutya Pártot támogatja a teljes népesség egy, a biztos szavazók két százaléka, a Momentum Mozgalom, valamint az Együtt és a Párbeszéd közösen egy-egy százalékon áll. A teljes népesség 30 százalékának nincs pártja.

A cikkben hangsúlyozták: az utóbbi hat hónapban nemcsak a Fidesz népszerűsége, hanem a kormány teljesítményének megítélése és a lakosság általános közhangulata is fokozatosan javult. Októberben a válaszadók 48 százaléka adott „jó” osztályzatot az Orbán-kormánynak, és 44 százalék szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.

Kitértek arra is: a szavazók megosztottak abban a kérdésben, hogy mi lenne jobb a választások után, mert 45 százalékuk kormányváltást szeretne, 44 százalékuk viszont azt, ha maradna a mostani kormány. Ugyanakkor – fűzték hozzá – tíz válaszadóból hatan úgy gondolják, hogy 2018-ban is a Fidesz győz majd.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet október 20-a és 24-e között készítette országos reprezentatív felmérését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!