Járvány

2020.04.07. 12:41

Még az intenzíven van, de nem kell lélegeztetni Boris Johnsont

A brit miniszterelnököt vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba.

A brit kormány egyik magas rangú tagja szerint az új koronavírus okozta betegség miatt intenzív osztályon kezelt Boris Johnson brit miniszterelnök továbbra sem szorul lélegeztetésre, és nincs hír olyan diagnózisról, amely szerint Johnsonnak tüdőgyulladása lenne.

Johnsont vasárnap este vitték be a londoni St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és betegségének egyes tünetei meglehetősen makacsnak bizonyultak.

A Downing Street hétfőn késő este jelentette be, hogy Johnsont átvitték a kórház intenzív osztályára, mivel állapota romlott.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője hangsúlyozta, hogy Johnson nem szorul lélegeztetésre, csak abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, a közelében legyen.

Michael Gove, a kormány munkáját összehangoló kabinetiroda miniszteri rangú vezetője a BBC közszolgálati rádió keddi hírműsorában elmondta, hogy Johnson az intenzív kezelés előkészítése során oxigént kapott, de továbbra sincs szüksége lélegeztetésre.

Hozzátette: Johnson elsősorban azért van a kórház intenzív osztályán, hogy megkaphasson bármilyen egyéb kezelést, amelyet az orvosi stáb szükségesnek tart.

Arra a kérdésre, hogy Boris Johnsonnak tüdőgyulladása van-e, a kabinetirodát vezető miniszter azt mondta, hogy nincs tudomása ilyen diagnózisról. Hozzátette: ha a kormányfő állapotában bármiféle változás történik, a Downing Street tudatni fogja.

A miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a kormányfői feladatokat.

A jelenlegi brit kormányban nincs miniszterelnök-helyettesi tisztség, de Dominic Raab az „első miniszter” címet is viseli. Ez azt jelenti, hogy rangban az összes többi kabinettag felett áll, és így gyakorlatilag Boris Johnson után a brit kormány legmagasabb rangú tagja.

Arra a kérdésre, hogy Raabra átruházták-e azokat a döntéshozatali jogosultságokat, amelyek például egy nukleáris támadás esetén a miniszterelnököt megilletnék, Michael Gove a keddi BBC-interjúban csak annyit mondott, hogy nemzetbiztonsági kérdésekben nem tud részletes felvilágosítást adni. Hozzátette, hogy jól kidolgozott és alaposan tesztelt eljárásrend van érvényben ilyen esetekre, de részleteket erről sem fedett fel.

Arra a kérdésre, hogy a járvány okozta válsághelyzetben a folyamatok nem egy nemzeti egységkormány létrehozása felé tartanak-e, a kabinetirodát vezető miniszter azt mondta: nem gondolja, hogy ez bárkiben felmerült volna. Hozzátette, hogy az ellenzéki politikusok – köztük a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetői – példásan viselkednek a jelenlegi helyzetben, támogatják a kormány járványellenes tevékenységét, de az ellenzék dolga az, hogy kérdéseket tegyen fel és beszámolásra kötelezze a kormányt.

Borítókép: Boris Johnson brit miniszterelnök távozik a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-bõl 2020. március 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!