nyomozás

2017.09.19. 16:39

Még mindig nincs vége a hamis orosz bombariadóknak 

Kedden több mint 20 ezer embert kellett evakuálni.

Moszkvában a nap folyamán mintegy 30 épületet kellett kiüríteni, de hasonló intézkedéseket kényszerültek bevezetni a hatóságok Murmanszk és Rosztov környékén, valamint Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben.

A pokolgépes támadások veszélyére figyelmeztető telefonhívások nagy része hamisnak bizonyult, de néhány bejelentés nyomán még zajlik az ellenőrzés.

Hivatalos összesítés még mindig nem hangzott el arról, hogy hol és hány embert kellett evakuálni a szeptember 10-én kezdődött, nagyszámú, szándékosan félrevezető telefonos riasztások miatt, mint ahogy a hatóságok arról sem számoltak be, hogy kit gyanúsítanak a „telefonos terrorizmussal”.

Az RBK című gazdasági lap azonban kedden arról számolt be belügyi forrásra hivatkozva, hogy az eddig legelterjedtebb verziók mellé – amelyek az Iszlám Állam terroristáinak kezét vagy az „ukrán nyomot” gyanítják a történtek mögött – felzárkózott egy harmadik feltételezés is.

A lap informátora szerint a hívásokat Brüsszelből indítja „egy nemzetközi hackercsoport”, mégpedig nyereségvágyból. Ezt állítólag egy intézményközi egyeztetésen jelentették be, amelyen képviseltette magát az orosz belügyi tárca és a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) is.

Az FSZB szakértői szerint a hackerek olyan programot írtak, amely a „bozótmódszerrel” kijelölt célpontokra irányítja az IP-alapú telefonhívások áradatát. Az orosz biztonsági szervek közös csoportot állítottak fel az elhárító szoftver megírására.

A névtelenül nyilatkozó illetékes szerint ugyanakkor a hackerek még nem terjesztették elő anyagi követeléseiket. Az RBK idézett egy másik szakértőt is, aki szerint a kibertámadások célja Oroszország destabilizálása, és a kísérletek jövő márciusban, az elnökválasztás idején érik el a csúcspontot.

Az RBK úgy tudja, hogy a szándékosan megtévesztő riasztások eddig mintegy 300 millió rubelnyi (több, mint 1,3 milliárd forintnyi) kárt okoztak Oroszországnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!