Járvány

2020.02.25. 16:06

Még több magyart különítettek el koronavírus gyanúja miatt

Egy kamionsofőr Budapesten, további magyarok egy tenerifei szállodakomplexumban kerültek karanténba.

Újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára budapesti sajtótájékoztatóján elmondta:

a magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát.

A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja – közölte Menczer Tamás.

Egy másik kamionsofőr a milánói magyar konzulnak jelezte, hogy a lezárt lombardiai területen van, de tünetmentes, járművében tartózkodik – mondta az államtitkár.

Menczer Tamás közölte: Olaszországban két tartományban rendeltek el karantént, Lombardia tíz településén és Venetóban egy településen.

Ezekre a területekre csak az utazzon, akinek valóban halaszthatatlan teendője van ott, de érdemes jól megfontolni Olaszország többi részébe is az utazást

- jegyezte meg.

Hozzátette, hogy az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között.

Vannak magyarok a Tenerifén karantén alá vont szállodakomplexumban

Magyarok is vannak a koronavírus miatt karantén alá vont szállodakomplexumban Tenerifén – tudatta az államtitkár.

A helyszínen Magyarország tiszteletbeli konzulja nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy magyar állampolgárok is vannak a szállodakomplexumban

- tette hozzá Menczer Tamás, de róluk mást nem mondott.

A tiszteletbeli konzul mellé Madridból utazik egy konzul, és ha indokolt, további munkatársakat küldenek Tenerifére

– tette hozzá.

A kanári-szigeteki szállodakomplexumban, amelyben mintegy ezer ember tartózkodik, egy olasz vendégnél diagnosztizálták a koronavírust.

A regionális egészségügyi hatóságok szóvivője az AFP francia hírügynökségnek elmondta, hogy a Tenerife nyugati partjánál lévő Costa Adeje üdülőhely H10 Costa Adeje Palace nevű szállodájában több száz vendéget helyeztek egészségügyi ellenőrzés alá.

A fertőzött olasz állampolgárt és a feleségét a tenerifei Santa Cruz egyik kórházában helyezték el – közölte María Jesús Montero spanyol kormányszóvivő. A spanyol média úgy tudja, hogy a férfi Lombardiából érkezett orvos.

A tengerparti szállodát, ahol a pár lakott, védőmaszkos rendőrök kordonnal vették körül – jelentette az AFP fotósa a helyszínről, aki látta, hogy turisták a történtek ellenére továbbra is fürdenek a 467 szobás szálloda uszodájában, illetve napoznak a parton

„Azt mondták, hogy maradjunk a szobában, de nem úgy tűnik, hogy az emberek betartanák az ajánlást. Egyesek napoznak. Furcsa módon a szálloda étterme a reggelihez megnyitott, a személyzet mind szájmaszkot viselt” – közölte telefonon egy nevének elhallgatását kérő brit vendég.

Egy másik, szintén nevének elhallgatását kérő turista szerint a vendégek több nyelvű közleményt kaptak, amelyben leírták, hogy „egészségügyi okokból lezárták a szállodát. A szobájukban kell maradniuk”.

A helyi Ashotel szállodavállalat közleménye szerint „mintegy ezer vendég van elkülönítve” a szállodában, és nyugalomra szólította fel az embereket, biztosítva arról, hogy az intézmény betartja az eljárást.

María Jesús Montero kedden közölte, hogy a vendégek mindaddig elkülönítve maradnak szállodában, amíg egy második teszt meg nem erősíti a fertőzést. Ez utóbbi függvényében intézkednek a megfelelő egészségügyi intézkedésekről – tette hozzá sajtótájékoztatóján.

A szállodában a TUI német utazásszervező 200 utasa van, közöttük 110 belga.

A tengerparttól 50 méterre található szálloda több száz vendéget képes egyidejűleg befogadni, több étterme és uszodája van. Facebook-oldala szerint a H10 Costa Adeje Palace csütörtök estére tervezett karneváli mulatságot.

A karnevál hetében tízezreket várnak a Kanári-szigetekre.

A vesztegzár alá helyezett hajón egy magyar férfi tesztje lett pozitív

A Japán partjainál vesztegzár alá helyezett hajón egy magyar férfi tesztje lett pozitív, őt kórházba szállították,

ha ismét pozitív lesz a tesztje, megfigyelőállomásra kerül, ugyanis egyelőre jól érzi magát, tünetmentes.

Kínával kapcsolatban az államtitkár elmondta: 172 magyar tartózkodik az országban a konzuli regisztráció szerint. Közülük huszan a legfertőzöttebb tartományban, ők valamennyien jól érzik magukat.

Európa 11 országát érinti a koronavírus-fertőzés, a magyar kormány mindent megtesz, hogy a fertőzés ne jusson át a határon. Arról eddig nincs információ, hogy Magyarországon bárki megbetegedett volna, de nem zárható ki a fertőzés megjelenése – mondta Menczer Tamás.

Az Olaszországból érkezett és idehaza karanténba helyezett diákcsoport tünetmentes – tette hozzá.

Menczer Tamás elmondta: a magyar szakemberek véleményének és a nemzetközi protokolloknak megfelelően a repülőtereken hőkamerás ellenőrzés van. Olaszországgal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy eddig egyetlen szomszédos ország sem vezetett be utazási korlátozást.

Az államtitkár hangsúlyozta:

a magyar kormánynak a magyar emberek biztonsága a legfontosabb, ennek megfelelően mérlegeli a helyzetet, és külföldön is minden segítséget megad a megbetegedett magyaroknak.

Az államtitkár leszögezte:

sületlenség az az ellenzék által hangoztatott vád, hogy a kormányzat nem kommunikál a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!