szerencsétlenség

2019.04.02. 12:06

Megfékezték a 30 tűzoltó halálát okozó erdőtüzet Kínában

Egyes részeken még mindig ég a tűz, de a helyszínen szolgáló tűzoltók és katasztrófavédők már ellenőrzés alatt tartják a lángokat.

Kedd délre sikerült megfékezni a Kína délnyugati részén fekvő Szecsuan tartományban vasárnap óta tomboló erdőtüzet, mely harminc tűzoltó halálát okozta – jelentette a kínai állami média.

Bár egyes részeken még mindig ég a tűz, a helyszínen szolgáló tűzoltók és katasztrófavédők már ellenőrzés alatt tartják a lángokat – nyilatkozta Vu Szong, az érintett Muli járás vezetője. Hozzátette: az oltási munkálatokat a nehezen járható, hegyvidéki terület nehezíti.

A tűznek civil áldozata nem volt.

A lángok szombaton csaptak fel a Szecsuan déli részén található Liangsan prefektúrában, mintegy 3800 méteres magasságban. A katasztrófa-elhárítás összesen 689 embert vezényelt a helyszínre.

Vasárnap a szél felerősödése miatt a tűz nagy erővel belobbant, és a megváltozott szélirány csapdába ejthette a tűzoltókat, akik közül harminccal megszakadt a kapcsolat. Holttesteiket hétfő estére találták meg, keddre pedig mindannyiukat azonosították. A helyi kormányzat mártírnak nevezte őket. A meghalt tűzoltók közül a legidősebb 49, a legfiatalabb pedig csupán 19 éves volt.

A kínai meteorológiai hivatal, a katasztrófavédelem, valamint az erdő- és pusztagazdálkodási hivatal hétfő este súlyos veszélyt jelző vörös riasztást adott ki az erdőtüzekre vonatkozóan az ország több régiójára az április 2. és 8. közötti időszakra. A figyelmeztetés kiadásában az is közrejátszott, hogy a hétvégén esedékes a csingming nevű ünnep, vagyis a kínai halottak napja, amikor az emberek szokás szerint pénzt szimbolizáló papírokat égetnek és füstölőket gyújtanak hozzátartozóik sírjainál, fokozva ezzel a tüzek kialakulásának veszélyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!