Járvány

2020.03.28. 19:56

Meghaladta az ezret a brit halálos áldozatok száma

Nagy-Britanniához hasonlóan Németországban is nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme.

A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap alatt 260-nal emelkedett és átlépte az ezret az új típusú koronavírus okozta járvány nagy-britanniai halálos áldozatainak száma. A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) angliai tagozatának orvosigazgatója szombati sajtótájékoztatóján közölte: nagyon jó eredmény lenne, ha 20 ezer alatt lehetne tartani a halálozások számát a járvány végéig.

Az NHS nyilvántartása alapján eddig 1019-en haltak meg Nagy-Britanniában a SARS-CoV-2 nevu vírus okozta Covid-19 névre keresztelt betegségben.

A szombaton bejelentett 260 haláleset az eddigi legnagyobb napi halálozási szám a brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta.

A brit egészségügyi minisztérium szombat délutáni adatai alapján az előző napi 14 579-ről 17 089-re emelkedett azoknak a száma, akiknek szervezetében kimutatták az új típusú koronavírust.

Előző nap Boris Johnson miniszterelnök és a Matt Hancock egészségügyi miniszter is bejelentette, hogy a betegség enyhe tüneteit észlelték magukon, és az ezután elvégzett koronavírus tesztjük egyaránt pozitív lett.

Johnson és Hancock az érvényes útmutatásnak megfelelően egy hétig tartó elkülönítésbe vonult és otthonról dolgozik.

Ugyancsak pozitív lett Chris Whitty angliai tisztifőovos koronavírustesztje. Whitty a brit kormány egészségügyi főtanácsadója is, és az elmúlt hetek mindennapossá vált sajtótájékoztatóin rendszeresen Johnson mellett állva vett részt.

A brit kormány Skócia-ügyi minisztere, Alister Jack szombaton bejelentette, hogy szintén elkülönítésbe vonult, mivel a Covid-19 betegség enyhe tüneteit észlelte magán, bár koronavírustesztnek még nem vetették alá.

Stephen Powis, az NHS angliai orvosigazgatója a Downing Streeten tartott szombat délutáni sajtóértekezletén kijelentette: minden egyes haláleset tragédia, de ha a nagy-britanniai járvány halálos áldozatainak számát sikerül 20 ezer alatt tartani, az nagyon jó eredmény lenne.

Powis professzor szerint ugyanakkor nem a szerencsén fog múlni, hogy ez sikerül-e, sem azon, hogy a vírus valamilyen okból esetleg másképp viselkedik Nagy-Britanniában, mint máshol, hanem csak azon, hogy a lakosság maradéktalanul betartja-e a kormány által elrendelt korlátozó intézkedéseket.

Németországban nőtt a fertőzöttek száma, de csökkent a fertőzés üteme

Németországban átlépte az 50 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma. A Johns Hopkins Egyetem kimutatása szerint szombat délelőtt 50 871 fertőzöttet tartottak nyilván, ami 3593 esettel – 7,5 százalékkal – több az egy nappal korábbi 47 278-nál. A vírus okozta betegségben elhunytak száma 281-ről 351-re emelkedett.

A regisztrált fertőzöttek számának növekedési üteme így jelentősen süllyedt az utóbbi napok 10 százalék feletti átlagához képest, amiben szerepe lehet a március közepe óta bevezetett járványlassító intézkedéseknek.

Szakértők szerint a korlátozások hatása nagyjából tíznapos időeltolódással mutatkozik meg az adatokban. Átlagosan ennyi ideig tart, mire egy fertőzött észleli a tüneteket, konzultál háziorvosával, felkeres egy tesztközpontot, a laboratórium elemzi a mintát, és végül az eredmény a hivatalos adattovábbítási úton bekerül az országos helyzetet összefoglaló statisztikákba.

A kormány a regisztrált fertőzöttek számának duplázódási idejét tartja a legfontosabb mutatónak, és az egészségügyi rendszer túlterhelődésének megakadályozását tartja a legfontosabb célnak. A járvány első szakaszában, február végén, március elején még kétnaponta duplázódott a bizonyítottan fertőzöttek száma. Ez az utóbbi időszakban négy-öt napra emelkedett.

„Ha sikerül annyira lelassítani a járványt, hogy tíz, tizenkettő vagy még több nap alatt menjen végbe a duplázódás, akkor tudjuk majd, hogy jó úton járunk” – mondta Helge Braun kancelláriaminiszter egy szombati lapinterjúban.

Az biztos, hogy az emberek közötti közvetlen fizikai kapcsolatok korlátozására bevezetett intézkedéseket április 20-ig fenn kell tartani, a leginkább veszélyeztetett csoportoknak, az időseknek és krónikus betegségben szenvedőknek pedig még hosszabb elzártságra kell berendezkedniük. Azt viszont már húsvét után lehet majd látni, hogy milyen módszereket kell alkalmazni a következő szakaszban – mondta a miniszter a Der Tagesspiegel című lapban közölt interjúban.

A járványtól szintén súlyosan érintett Svájcban az elmúlt 24 órában 1052-vel összesen 13 213-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek, és 38-cal 235-re a betegség halálos áldozatainak száma – közölte szombaton a szövetségi egészségügyi hivatal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!