Körözési toplista

2019.02.01. 18:02

Megháromszorozódott a rendőrségi bejelentések száma

A legkeresettebb bűnözők, illetve az eltűnt személyek nevét és fényképét mostantól meg lehet osztani a közösségi oldalakon is. Online bejelentést is lehet tenni. Megújult a rendőrség internetes körözési oldala.

Forrás: police.hu

A körözési toplista keddi elindítása óta megháromszorozódott a napi bejelentések száma, három embert már elfogtak – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1-en.

Fotó: police.hu

Gál Kristóf azt mondta, két férfit szerdán külföldi társhatóságok, csütörtökön egyet a Pest megyei rendőrök fogtak el. Utóbbit – egy kilenc éve kábítószeres bűncselekmény miatt körözött férfit – lakossági bejelentés alapján találtak meg – emelte ki.

A körözési toplistán ötven ember szerepel. Vannak köztük, akik olyan bűncselekményt követtek el, amely 5–10 év szabadságvesztéssel büntethető, mások visszaeső erőszakos bűncselekmény elkövetői, és vannak, akiket legalább öt év szabadságvesztésre ítéltek, de nem vonultak be a börtönbe.

Szerepelnek továbbá a listán olyanok, akiket legalább öt bűncselekmény elkövetése miatt köröznek, illetve az általuk elkövetett bűncselekmény jelentősen rontja a lakosság közbiztonságérzetét – ismertette Gál Kristóf.

A rendőrség kedden újította meg a körözési rendszerét, hogy a bujkáló bűnözőket minél hamarabb el tudja fogni. Az oldal újdonsága, hogy

ha valaki felismeri a körözött személyt, az adatlapokon lévő gombra kattintva azonnal megteheti a bejelentést, akár névtelenül is.

Online bejelentéskor négy adatot lehet megadni, de csak a bejelentés mezőt kötelező kitölteni.

A fejlesztéssel az volt a cél, hogy minél inkább felhasználóbarát oldallá tegyék a körözési portált, és megosztható legyen a közösségi oldalakon az ott található tartalom. A legkeresettebb bűnözők toplistája már mobiltelefonon is elérhető.

Műkincseket és növényeket is keresnek

A rendőrség 13 ezer elfogatóparancs alapján kilencezer embert köröz. Közülük kétezret a bíróság, háromszázat pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve az ügyészség szeretne látni. Az új körözési adatbázisba a személyek, járművek és műkincsek mellett állatok, sőt, a növények is bekerültek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!