egy hónappal

2019.06.22. 17:13

Meghosszabbították a rendkívüli állapotot Srí Lankán

A Sri Lanka-i elnök szombattól ismét meghosszabbította egy hónappal a rendkívüli állapotot, amelyet a több mint 250 halálos és csaknem 500 sebesült áldozatot követelő összehangolt húsvétvasárnapi merényletsorozat miatt vezettek be.

Rendkívüli állapot idején a hatóságok bírósági engedély nélkül is őrizetbe vehetnek és kihallgathatnak gyanúsítottakat. A rendőrség és a hadsereg eddig már több mint 2000 gyanúsítottat vett őrizetbe az iszlamista merényletekkel kapcsolatban, közülük mintegy 100-an még mindig börtönben vannak. Ezáltal több további támadást meg tudtak hiúsítani állításuk szerint, a biztonsági szolgálatok pedig felszámolták a robbantások mögött álló terroristahálózat legnagyobb részét, de még tartanak bizonyos műveletek a maradék felszámolására.

Maitripala Sziriszena elnök közölte: a rendkívüli állapot meghosszabbítása „a közrend, a közbiztonság és a társadalom működőképességének védelmében” történik.

Egy héttel ezelőtt jelentette be az Interpol, hogy elfogták és kiadták a colombói hatóságoknak a merényletek egyik valószínű fő felelősét. A nemzetközi rendőri szervezet szerint a 29 éves Srí Lanka-i Ahamed Milhan Hajathu Mohamedet négy másik gyanúsítottal együtt egy közép-keleti országban fogták el, amelyet nem neveztek meg. Colombói rendőrségi források szerint a szaúd-arábiai Dzsiddában vették őrizetbe az öt férfit.

A merényleteket keresztény templomok és egy luxusszálloda ellen követték el, amelyeket az Iszlám Állam nevű terrorszervezet magára vállalt.

A Srí Lanka-i hatóságok két helyi iszlamista csoportot, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaátot és a Dzsamatei Millatu Ibrahimot gyanúsítják a végrehajtással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!