Romániai kormányalakítás

2021.11.22. 19:50

Megkapta a kormányalakítási megbízást Nicolae Ciuca, a nagykoalíció jelöltje

Az új kormányról várhatóan csütörtökön szavaz a román parlament.

Megkapta a kormányalakítási megbízást Klaus Iohannis román államfőtől hétfőn Nicolae Ciuca ügyvivő védelmi miniszter, akit a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) alkotta nagykoalíció jelölt a posztra.

Iohannis rövid sajtónyilatkozatban jelentette be, hogy – a PNL által javasolt – Ciucának a megalakult szilárd parlamenti többség javaslatára adott (újabb) kormányalakítási megbízást. Ciuca három hete visszaadta első kormányalakítási megbízását, mivel akkor pártjától egy kisebbségi PNL-RMDSZ kormány megalakítására kapott felhatalmazást, amelynek a beiktatásához nem sikerült parlamenti többséget szereznie.

A hárompárti koalíció, amely a nemzeti kisebbségi frakció támogatását is élvezi, jelenleg kétharmados többséggel rendelkezik a parlamentben, és így alkotmánymódosításra is képes.

A koalíciós megállapodás szerint a PNL és a PSD felváltva adja a kormányfőt, a cserére pedig másfél év múlva, 2023 májusában kerül sor.

Az államfő bejelentésén jelen lévő miniszterelnök-jelölt azt mondta: az utóbbi napokban a többi párttal együtt közös kormányprogramot állítottak össze, hogy stabil koalíciót hozzanak létre, és biztosítsák az ország stabilitását.

Ciuca rámutatott: a polgárok stabilitást és megoldásokat várnak, azt, hogy a kormány képes legyen kezelni a világjárvány és az energiaválság következményeit, a kormányprogram pedig azokra az intézkedésekre is kiterjed, amelyek lehetővé teszik a nemzeti helyreállítási terv (PNRR) életbe léptetését.

Florin Citu PNL-elnök hétfőn kompromisszumos megoldásnak nevezte, hogy pártja a PSD-vel lépett koalícióra, és arról biztosította híveit, hogy ez nem „feltétel nélküli kompromisszum”. Szerinte az Európai Bizottság által jóváhagyott PNRR magában foglalja az ország modernizálásának, költségvetési stabilitásának, európai elkötelezettségének feltételeit, a PNL pedig azon fog őrködni, hogy az új kormány teljesítse a PNRR-ben vállalt reformokat.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke rámutatott: egy ekkora többséggel rendelkező kormánynak kötelessége hosszú távú fejlesztéseket indítania, meg kell újítania az ország „megkövesedett” közigazgatási struktúráit, alkotmányos reformot kell végrehajtania. Az egyik legfontosabb teendő, hogy Romániát parlamentáris köztársasággá alakítsák át, ahol az államfőt a parlament választja meg – mutatott rá az RMDSZ elnöke.

A parlamentben két rendszerkritikus párt, a – tavalyi választások nyomán alakult jobbközép koalíciós kormányból kilépett – Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), és a nacionalista, vírustagadó szólamokkal parlamenti képviselethez jutott, a többi párt által szélsőségesnek tartott Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) marad ellenzékben.

A létrehozandó nagykoalíciós kormánnyal szemben állnak azok a PNL-frakcióból kilépett független képviselők és szenátorok – élükön Ludovic Orban volt PNL-elnökkel -, akik a választók elárulásának tartják, hogy a néppárti PNL politikai ellenfelével, a szociáldemokratákkal szövetkezett. Orban hétfőn bejelentette, hogy nemcsak a frakcióból, hanem a PNL-ből is kilép.

Az új kormányról várhatóan csütörtökön szavaz a román parlament.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában