radikalizmus

2018.05.17. 09:50

Megölték egy terrorszervezet vezetőjét Pakisztánban

Szalman Badenit több mint száz síita meggyilkolása miatt körözték.

Kormánykatonák rajtaütésben megölték a Laskar-e-Dzsangvi (LeJ) pakisztáni szunnita terrorszervezet egyik vezetőjét, valamint két fegyveresét az ország délnyugati részén fekvő Beludzsisztán tartományban – jelentette be a hadsereg sajtószolgálata csütörtökön.

Szalman Badenit több mint száz síita meggyilkolása miatt körözték. A tájékoztatás szerint a katonák egy forrásból arról értesültek, hogy Badeni a tartomány székhelyének, Kvetta közelében lévő Killi Almasz településén rejtőzködik. A műveletben életét vesztette a hadsereg hírszerzésének egyik tisztje és négy másik katona.

A LeJ-t szoros kapcsolatok fűzik az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez, az iszlám azon radikális iskolájához tartozik, amely a síitákat hitehagyóknak, eretnekeknek tartja. A szélsőséges szervezet pokolgépes merényleteket, fegyveres támadásokat követett el Beludzsisztánban az elmúlt két évtizedben, többségében a síita hazara közösség ellen.

A hónap elején a hazara közösség éhségsztrájkba kezdett Kvettában, hogy így tiltakozzon tagjaik közelmúltbeli meggyilkolása miatt, egyben nagyobb védelmet követelt a hatóságoktól a szélsőségesek ellen az ásványi anyagokban gazdag Beludzsisztánban, ahol rendszeres az erőszak és a lázadás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!