sokakat érintett

2019.01.11. 20:13

Megsemmisítették a szavazati jogot korlátozó törvényt Kanadában

A kanadai legfelsőbb bíróság alkotmányellenesnek minősítette pénteken azt a törvényt, amely megvonta a szavazás jogát a parlamenti választásokon azoktól az állampolgároktól, aki öt évnél régebben külföldön élnek.

A testület hét tagja közül öt ítélte úgy, hogy sérti a kanadaiak alkotmányos jogait az 1993-ban elfogadott, de csak 2011 óta szigorúan vett törvény.

„A szavazás joga alapvető demokratikus jog, és nem kiváltság” – írta indoklásában a bíróság, amely szerint a törvény „önkényes”, ráadásul a modern életvitel sok embert arra kötelez, hogy családi vagy munkaügyi okból hosszú időt töltsön a hazáján kívül.

A jelenlegi kanadai kormány a parlamentben már visszavonta a törvényt, de a legfelsőbb bíróság határozata elejét veszi annak, hogy egy későbbi kormány ismét alkalmazza a korlátozást, amely egy 2015-ös adat szerint több mint egymillió embert érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!