törvényjavaslat

2017.10.23. 20:18

Megszavazta a román szenátus a kisebbségek napját nemzeti ünneppé nyilvánító törvénykezdeményezést

A tervezet nemzeti ünneppé nyilvánítaná december 18-át, a romániai nemzeti kisebbségek napját, de nem rendelkezik arról, hogy az új nemzeti ünnep munkaszüneti nappá válna Romániában.

Az készülő törvény szerint az állami és helyi hatóságok logisztikai, vagy költségvetési támogatást nyújthatnak a nemzeti kisebbségek napja alkalmából szervezett kulturális rendezvényekre, és előírja, hogy az ünnepről a román közszolgálati televízió és rádió is beszámoljon.

A szenátorok egyhangúlag szavazták meg a törvénykezdeményezést, egy héttel azután, hogy – támogatás híján – visszaküldték a szakbizottsághoz azt a törvényjavaslatot, amely hivatalos ünnepnappá nyilvánítaná március 15-ét a romániai magyarok számára.

Mindkét tervezet esetében a végső döntést a képviselőház hozza meg.

Cseke Attila szenátor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) frakcióvezetője felszólalásában rámutatott: az RMDSZ támogatja a nem magyar kisebbségi frakció törvénytervezetét, amely azonban „nem váltja ki” a március 15-éről szóló törvény elfogadását, amelyhez az RMDSZ továbbra is ragaszkodik. Az RMDSZ azért vetette le ideiglenesen a szenátus napirendjéről a magyar ünnepről szóló kezdeményezését, mert a jobbközép ellenzék nacionalista hangulatkeltése közepette az RMDSZ-szel egyébként együttműködő szociálliberális kormánypártok sem vállalták annak támogatását.

Románia 1998-ban kormányhatározattal nyilvánította a nemzeti kisebbségek napjává december 18-át, azt a napot, amelyen 1992-ben az ENSZ közgyűlése elfogadta a nemzeti, vagy etnikai, vallási és nyelvi kisebbségek jogairól szóló nyilatkozatát.

A román parlamentben 18 nemzeti kisebbségi szervezet képviselteti magát. Közülük egyedül az RMDSZ-nek sikerült az ötszázalékos parlamenti küszöböt meghaladnia és a parlament mindkét házában önálló frakciót alkotnia. A többi 17 kisebbségi szervezet a választási törvényben előírt kedvezményes eljárásnak köszönhetően juttatott egy-egy képviselőt a kétkamarás parlament alsóházába. A nem magyar kisebbségi törvényhozók a képviselőházban saját frakciót alkotnak. A szenátusban nincs ilyen kisebbségi frakció.

Romániában a tatár nemzetiségűek kérésre szabadnapot kaphatnak munkáltatóiktól december 13-án, nemzeti ünnepük alkalmából. Románia 2006-ban hozott törvényt az országban élő húszezer tatár ünnepéről, az 1917-ben kikiáltott, rövid életű krími tatár népköztársaság évfordulójáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!