letartóztatták

2018.09.24. 12:09

Megtalálták a férfit, aki megrongálta a gdanski zsinagógát

Vallásos érzelmek megsértése, valamint veszélyeztetés miatt akár három év börtönt is kaphat.

Három hónapos előzetes letartóztatásba került az a férfit, aki múlt héten kitörte a gdanski zsinagóga ablakát – közölte hétfőn a lengyel ügyészség. Az elkövetőnél mentális problémát állapítottak meg, miután fél évvel ezelőtt egy katolikus egyházközséget is megtámadott.

A pénteken őrizetbe vett, 31 éves férfi múlt szerdán, a legjelentősebb zsidó ünnep, a jóm-kipúr idején követ dobott be a gdanski zsinagóga ablakán, senki nem sérült meg. A támadást Andrzej Duda államfő a múlt héten határozottan elítélte, a zsinagóga előtt a helyi önkormányzat kezdeményezésére rokonszenv-tüntetést tartottak a lengyel főrabbi és a gdanski katolikus egyházmegye segédpüspöke részvételével.

Az ügyészség hétfői közleménye szerint a férfi elismerte bűnösségét. Vallásos érzelmek megsértése, valamint veszélyeztetés miatt akár három év börtönt is kaphat.

A kihallgatás során elhangzottak alapján, valamint tekintettel arra, hogy a férfinál korábban mentális problémát állapították meg, az ügyészség valószínűnek tartja: a zsinagóga elleni támadás is mentális zavarainak következménye lehet. A férfit az után diagnosztizálták pszichés problémákkal, hogy félévvel ezelőtt megtámadott egy római katolikus egyházközséget.

A bíróság megalapozottnak találta az ügyészség feltételezését, hogy a vádlott újabb bűntettet követhet el, ezért jóváhagyták három hónapos letartóztatását – közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!