illegális bevándorlás

2019.09.11. 22:05

Merkel Erdogannal egyeztetett a menekültügyi válságról

A török elnök nemrég azzal fenyegette meg az EU-t, hogy megnyitja a határt a menekültek előtt, ha nem érkezik újabb segítség az országba.

Angela Merkel német kancellár szerdán Recep Tayyip Erdogan török elnökkel egyeztetett telefonon a többi között a menekültválságról – közölte a török államfő hivatala és a német szövetségi kormány egyik szóvivője is. A beszélgetés során a két vezető szót ejtett egyebek mellett a bilaterális kapcsolatokról, valamint a szíriai és a líbiai konfliktus fejleményeiről is.

A német kormány szóvivője szerint Merkel és Erdogan beszélgetésének egyik súlypontja volt „az égei-tengeri migrációs helyzet valamint a migrációs folyamatok irányítása végett folytatott együttműködés az EU-török menekültügyi egyezmény keretében”.

A görög polgári védelmi minisztérium kedden ismertetett statisztikája szerint huszonötezer fölé emelkedett az égei-tengeri görög szigeteken tartózkodó menedékkérők száma, miután az elmúlt hónapokban az EU-török menekültügyi megállapodás ellenére ismét erősödött a török partokról érkező migrációs hullám.

Erdogan szombaton ismét azzal fenyegetett, hogy megnyitja az ország határait az Európai Unióba igyekvő szíriaiak előtt, mert Ankara nem képes kezelni egy újabb menekülthullámot a polgárháború sújtotta Szíriából.

Mint mondta, „újabb migrációs veszély fenyeget” a szíriai lázadók által részben uralt Idlíb tartomány felől, amelyet Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai ostromolnak.

Törökország a szíriai polgárháború 2011-es kirobbanása óta 3,6 menekültet fogadott be a szomszédos országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!