egy hónapig tart

2019.02.04. 16:47

Meteoritkereső kampányt indítottak Ománban

Nagy részük a Holdról vagy a Marsról származik.

Újabb meteoritkeresést indítottak Ománban, ahol tavaly több száz égi kőzetdarabot találtak több mint fél mázsa összsúlyban.

Az ország bányászati hatósága január közepe óta végez a Svájci Nemzeti Természettudományi Múzeummal és a Berni Egyetemmel közösen meteoritkutató munkát. A kutatások egy hónapon át tartanak – közölte az ománi bányászati hatóság.

Közleményük szerint több meteoritot is találtak már, de a pontos számot és súlyukat csak a kampány befejezte után közlik. Kiemelték ugyanakkor, hogy az egy évvel korábban végzett hasonló kutatás eredményeként 352 darab meteoritra bukkantak 53 kilogramm összsúlyban.

Szobhi Nasszer, a Kábúsz Szultán Egyetem Geológiai Központjának igazgatója szerint az ország híresen gazdag meteoritokban.

Kiemelte: az Ománban talált meteoritok száma eléri az ötezret és mintegy 300 meteorit jelenleg is a kutatók vizsgálatai alatt áll.

Az országban talált meteoritok nagy része a Holdról vagy a Marsról származik, melyek egy grammjának értékét 2-4 ezer dollárra (635 ezer – 1,5 millió forintra) becsülik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!