jobbik

2018.04.03. 20:19

Milliárdokat csalhatott el társaival Staudt Gábor

A bűnszervezetnek ráadásul egy baloldali politikus is tagja lehetett.

Budapest, 2014. október 11. Staudt Gábor, a Jobbik fõpolgármester-jelöltje beszél a Jobbik fõvárosi kampányzáró rendezvényén, az Általános Vállalkozási Fõiskola épületében 2014. október 11-én. MTI Fotó: Marjai János

Többmilliárdos költségvetési csalás és más bűncselekmények gyanúja miatt jelentették fel a Jobbik frakcióvezető-helyettesét, Staudt Gábort és több társát a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) – tudta meg a Pesti Srácok.

A portál által megismert feljelentés szerint a jobbikos politikus tagja volt egy olyan, nemesfémekkel kereskedő bűnszervezetnek, amely milliárdos kárt okozott a lengyel államnak.

A szervezetet egy magánszemély jelentette fel, aki néhány napja a lapnak adott videóinterjújában és a feljelentésében is hangsúlyozta, hogy a bűnbandát a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) egykori alezredese, F. László irányította, aki korábban évekig Staudt Gábor bizalmasa és tanácsadója volt.

A forrás hozzátette: kettejüknek a bűnös úton megszerzett vagyonnal hosszú távú politikai céljaik voltak, többek között az, hogy Staudt “minimum belügyminiszter” legyen, az alezredes pedig legalább az államtitkára.

Milliárdos adócsalás

A költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentésben az is szerepel, hogy több száz oldalnyi dokumentum áll rendelkezésre az üggyel kapcsolatban.

A cselekményben különböző szerepkörben részt vevő személyekkel számos beszélgetést folytattam, illetve korábban magam is ennek a csoportnak a tagja voltam. Még akkor is a csoport egyik vezető tagja voltam, amikor az egész költségvetési csalás, mint ötlet felvetődött”

– olvasható az ügyészségre benyújtott feljelentésben, amelyben az is megtalálható, hogy egy P. Bálint nevű férfi vetette fel először, hogy a nemesfém-forgalmazó csapat milyen módon tudna a lengyel állam kárára áfát csalni. A Pesti Srácok forrása a hatóságokkal közölte azt is, hogy „a későbbi bűncselekmény gyanúját felvető cselekmény elkövetői” 2012-től kerültek kapcsolatba vele és akkori üzlettársával, H. Dáviddal, akivel nemesfémekkel foglalkozó céget üzemeltettek a Budapesten:

H. Dávid mutatta be nekem, nekünk R. Sándort, aki ekkor az NNI aktív állományába tartozott alezredesi rangban. Rajta keresztül ismertük meg dr. F. László nyugállományú NNI-s alezredest. És dr. F. László mutatta be dr. Staudt Gábort, aki ekkor (2012) a magyar Országgyűlésben a Jobbik pártjának színeiben parlamenti képviselő volt

– mondta a forrás.

Aki az ügyészeknek azt is megjegyezte, hogy Staudték győzködték, képesek lesznek ezt úgy kivitelezni, hogy sose „bukjanak le” és elmondták, hogy a politikai életben komoly terveik vannak, legalább a belügyminiszteri posztig szeretnének eljutni, továbbá elmondták, hogy a Jobbikban Staudt egyre komolyabb szerepre tör és ehhez jelentős anyagi háttér szükséges, „melyet az ilyen típusú áfacsalással gyorsan meg lehetne teremteni” – áll a feljelentésben, amelyben az informátor arra is kitért, hogy a csalás-sorozatot oly módon tudták kivitelezni, hogy neki 2013 májusában be kellett vonulni a miskolci börtönbe egy korábbi ügye miatt és ezalatt az idő alatt átvették a cége felett az irányítást, melyet illegális irányba tereltek.

Egy baloldali politikus is tagja lehetett a bűnszervezetnek

Ezt úgy kivitelezték, hogy a már említett P. Bálinton keresztül Staudt Gáborék kapcsolatba léptek a későbbi vásárlóval, akinek a későbbiekben a lengyelországi Legnicában lévő üzletébe szállították ki a több tíz tonna ezüstöt és más egyéb nemesfémeket. A férfihez 2013 második felében számos alkalommal ki is utaztak Lengyelországba. A megbeszéléseken Staudt, F. László és H. Dávid mint döntéshozók vettek részt – állította a banda kiugrott tagja, hangsúlyozva, hogy bizalmi kapcsolatban volt F. Lászlóval és Staudt Gáborral. Ezt bizonyítja, hogy mindketten elkísérték, amikor be kellett vonulnia a miskolci börtönbe. Miután a férfit átszállították Vácra, Staudt még ott is felkereste:

Mikor később átszállítottak a Váci Fegyház és Börtönbe, Dr. Staudt Gábor ott is oly módon látogatott meg, hogy nem a szabályos látogató fogadásra jött be hozzám, hanem jelezte a parancsnoknak, hogy élve képviselői jogaival szeretne az Intézetben látogatást tenni, melynek során kérte, hogy a fegyházas szinten lévő 162-es zárkába szeretné megszemlélni az állapotokat. Ez meg is történt, és ott tudtunk találkozni, ahol körülbelül háromnegyed órát tudtunk a zárka sarkába elvonulva beszélgetni

– írta az informátor, aki feljelentése végén Staudton és a két egykori főrendőrön, F. Lászlón és R. Sándoron kívül még több más személyt is megnevezett, akik a bűnszervezet tagjai voltak. Külön érdekesség, hogy egyikük R. Sándor fia, R. Sándor Marcell, aki 2014-ben az MSZP színeiben felkerült a baloldali ellenzéki összefogás választási listájára is.

Halálosan megfenyegették

A forrás a feljelentésben azt is megjegyezte, hogy korábban már családjával együtt halálosan megfenyegették, ezért feljelentést tett a rendőrségen.

Mivel az elkövetők közül többen folyamatosan éles lőfegyvert hordanak magukkal, illetve a magyar alvilág legvadabb, prominens személyeivel állnak napi baráti és üzleti kapcsolatban, így a fenyegetést megalapozottnak tartom. Családom és saját magam biztonsága érdekében a feljelentés megtételéről mind jogászomat, mind a média illetékeseit tájékoztatom arra az esetre, hogy ha a hatóságok a személyemet és hozzátartozóimat ért fenyegetés negligálása okán tragédia történik, akkor senki se védekezhessen azzal, hogy nem volt tudomása az ügyről, a problémáról és a családunkat és minket ért életveszélyes fenyegetésről

– írta az informátor.

Borítókép: Staudt Gábor, a Jobbik főpolgármester-jelöltje beszél a Jobbik fővárosi kampányzáró rendezvényén, az Általános Vállalkozási Főiskola épületében 2014. október 11-én. /

MTI Fotó: Marjai János

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!