nem mond le

2018.02.20. 14:00

Mindent tagad a korrupciós botrányba keveredett lett jegybankelnök

„Szennyes hadjárat áldozatává váltam” – mondta lmars Rimsevics keddi sajtótájékoztatóján.

Nem mond le és tagadja, hogy csúszópénzt követelt volna a lett jegybankelnök.

„Soha nem követeltem, vagy fogadtam el semmiféle kenőpénzt. Néhány lett kereskedelmi bank célpontja lettem”

- fogalmazott kedden lmars Rimsevics hozzátéve, hogy halálos fenyegetéseket kapott, amit jelentett a rendőrségnek.

A lett központi bank elnökét – aki az Európai Központi Bank kormányzótanácsának is tagja – szombaton őrizetbe vették azzal gyanúsítva, hogy 100 ezer eurót (31 millió forintot) követelt a lett Norvik kereskedelmi banktól. Ennek a pénzintézetnek az elnöke, Grigorij Guszelnyikov azt állítja, hogy Rimsevics 2005-től követel kenőpénzeket.

Rimsevicset még hétfőn szabadon engedték óvadék fejében. Vádat nem emeltek ellene, de a korrupció ellenes hatóságok nyomozni kezdtek az ügyben.

„Nem mondok le, mert nem vagyok bűnös. Visszavonulásom lehetővé tenné, hogy olyan ember győzedelmeskedjen, mint Guszelnyikov”

- mondta Rimsevics.

Mind a lett államfő, mind a miniszterelnök, mind pedig a pénzügyminiszter lemondásra szólította fel Rimsevicset legalább arra az időre, míg tart ügyében a vizsgálat. Mivel a központi bank politikai függetlenséget élvez, a kormány nem tudja Rimsevicset elmozdítani, lemondásra csakis bíróság kötelezheti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!