Egyeztetés

2020.07.12. 09:22

Nagy megállapodás nem várható Koszovó és Szerbia között

Nagy megállapodás nem várható Koszovó és Szerbia között, csak technikai részletekben egyezhetnek meg a vezetők – vélekedett Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Aleksandar Vucic szerb elnök pénteken miután videomegbeszélést tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Avdullah Hoti koszovói kormányfővel a sajtónak elmondta: megállapodás született arról, hogy a szerb és a koszovói vezető vasárnap videón keresztül tárgyalni fog egymással a kapcsolatok normalizálásáról.

Szerbia mindmáig nem ismerte el egykori tartományát, Koszovót önálló államként, és ezt az álláspontját néhány uniós tagország is támogatja. A két fél tárgyalásai csaknem két éve szakadtak meg.

Ördögh Tibor elmondta: két éve azért szakadtak meg a tárgyalások, mert Koszovó 100 százalékos vámot vezetett be Szerbia és Bosznia-Hercegovina számára is. Ezt a vámot ugyanakkor most visszavonták.

A szakértő szerint Koszovó nyitott a megállapodásra. Csütörtökön nyilvánosságra is hoztak egy többpontos javaslatot erről.

Szerbiában is megvan az esélye egy koszovói megállapodásnak, miután Aleksandar Vucic pártja megerősödve került ki a választásból. Kérdés viszont, hogy sikerül-e átnevelni a népet, hogy elengedjék Koszovót jegyezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!