robbantani és lövöldözni akartak

2018.09.27. 21:49

Nagyszabású terrorcselekményre készülő férfiakat fogtak el Hollandiában

A hírszerzés úgy bukkant a gyanúsítottak nyomára, hogy egy iraki származású, radikalizálódott férfi után kezdtek nyomozni.

Police stand during the evacuation the Maassilo concert venue after a concert by Californian ban Allah-Las was canceled in relation to a terror attack threat, according to police and the venue, on August 23, 2017, in Rotterdam. / AFP PHOTO / ANP / Arie Kievit / Netherlands OUT

Forrás: AFP PHOTO/ANP

Fotó: Arie Kievit

Nagyszabású terrorcselekményre készülő gyanúsítottakat vettek őrizetbe Hollandiában hónapokig tartó nyomozások eredményeként – közölte csütörtökön a hágai ügyészség.

A vádhatóság szerint erősen felfegyverzett rendőri egységek a hét férfit az Amszterdamtól 100 kilométerre délre fekvő Arnhem, valamint a belga és német határon fekvő Weert városában fogták el.

A nyomozást a holland hírszerzés indította, mert azt feltételezte, hogy egy iraki származású 34 éves férfi, a szélsőséges csoport vélt feje, egy rendezvényen készül sok áldozatot követelő merényletre.

A gyanúsítottak állítólag robbanómellényekkel és gépkarabélyokkal akartak pusztítást okozni, s egy autóba rejtett pokolgépet is működésbe akartak hozni egy másik helyen. A hatóságok vizsgálják, hogy milyen célpontokat választhattak ki a 21 és 34 év közötti feltételezett szélsőségesek.

Három gyanúsított, köztük a 34 éves iraki, korábban azért lett elmarasztalva, mert külföldön szélsőséges szervezetekhez akartak csatlakozni.

Az ügyészség szerint a férfiak AK-47-es karabélyokat, pisztolyokat, gránátokat és robbanószerrel megtöltött mellényeket próbáltak beszerezni, s keresték az alkalmat, hogy lőfegyverekkel gyakorolhassanak. Úgy tudni, előkészületeik már nagyon előrehaladott állapotban voltak.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/ANP/Rie Kievit

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!