Régészet

2017.08.17. 13:42

Négyezer éves tőrt találtak a felvidéki Galgócon

Egy ősi, mintegy négyezer éves tőrre bukkantak véletlenül a nyugat-szlovákiai Galgócon (Hlohovec).

Egy végzős diák a Nyitra megyei települést keresztül szelő Vág folyó mentén rendezett grillpartit, amikor megtalálta a páratlan régészeti ritkaságot – adta hírül a Spectator angol nyelvű szlovák napilap. „Ez egy bronzból készült penge, amely a hatalom vagy bizonyos társadalmi rang szimbóluma volt azokban az időkben. Nem mindenki engedhette meg magának” – mondta Matus Sladok régész az újságnak.

Az igen jó állapotú tőr 24,5 centiméter hosszú, súlya 320 gramm. Felső részébe motívumokat metszettek, és három lyuk van rajta, hogy a pengét nyélbe lehessen fogni.

A nyeles tőr a közép-európai bronzkor kezdetén, mintegy négyezer éve létezett Unetice (Aunjetitz) kultúrához köthető, ez a kultúra a mai Szlovákia és Csehország területén létezett, és nevét onnan kapta, hogy a közép-csehországi Únetice település térségében bukkantak a kultúra legjellemzőbb régészeti leleteire.

Szlovákiában eddig négy hasonló tőrt találtak ebből az időből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!